"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 5 d., penktadienis

Steve Berry "Aleksandrijos biblioteka"

"Kotonas Malounas, buvęs JAV slaptųjų tarnybų darbuotojas, atsistatydina iš rizikingų pareigų ir bando gyventi ramų paprasto žmogaus gyvenimą. Jis įsikuria Kopenhagoje ir prekiauja senomis retomis knygomis. Tačiau ramybė trunka neilgai – vieną dieną ją sudrumsčia elektroninis laiškas, kuriuo Malounas informuojamas apie sūnaus pagrobimą. Kad tai nėra tik piktas pokštas, patvirtina ir ant namų slenksčio išdygusi buvusi Malouno žmona. Neilgai trukus kažkas padega ir jo knygyną. Nelieka nė menkiausios abejonės, kad paslaptingi piktadariai nelinkę juokauti. Jie pasiryžę bet kam, kad išgautų paslaptį, kurią žino buvęs slaptųjų tarnybų darbuotojas ir kuri susijusi su legendomis apipinta Aleksandrijos biblioteka – neprilygstamu senovės istorinės, filosofinės, literatūrinės, mokslinės ir religinės minties lopšiu, kuriame šešis šimtmečius buvo saugoma daugiau kaip 500 tūkstančių rankraščių. Tačiau prieš pusantro tūkstančio metų ši senovės žinių šventovė buvo nušluota nuo žemės paviršiaus.
Malouno sūnaus grobikai – didelę valdžią turintys magnatai. Jie tiki, kad Aleksandrijos bibliotekoje saugoti dokumentai gali užtikrinti galią visame pasaulyje. Persekiojamas mirtino pavojaus, Malounas bus priverstas išmaišyti visą Žemės rutulį. Aleksandrijos bibliotekos mįslei įminti jis turi tik 72 valandas. Kitu atveju jo sūnus mirs..."

Patiko. Atostogoms pasirodė labai tinkama. Netruko nieko: paslapčių, mistikos, nužudymų, pagrobimų, persekiojimo, nuotykių, senovės išminties ir paslapties ieškojimų ir atskleidimo. Per visą pasakojimą nesumažėjo nei įtampa nei įvykių vystymosi greitis. Žinoma, netrūko ir politinių bei religinių išvedžiojimų. Tiesa, visoms išsakytoms mintims ir tezėms pritariau, gal dėl to ir nebuvo neįdomu ir nuobodu skaityti tas vietas. Tiesa, vienas mažas minusėlis, man pasirodė kiek per daug viskas politizuota.
O šiaip ir pati istorija, ir jos vystymasis, ir viena iš teorijų apie Aleksandrijos biblioteka ir jos likimą man patiko ir buvo įdomu.
Vienu žodžiu geras trileris.

Vertinimas: 4/5
Leidėjas: Alma Littera
Metai: 2008
Puslapių skaičius: 544
Originalus pavadinimas: The Alexandria link

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą