"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Aleksandras Solženicynas "Gulago archipelagas" I-III tomai

"Aleksandras Solženicynas (1918-2008), daugelį metų praleidęs kalėjimuose, lageriuose, tremtyje, savo trijų tomų veikale „Gulago archipelagas“ nuosekliai ir raiškiai, remdamasis savo patirtimi, autentiškais buvusių kalinių pasakojimais ir kitokia medžiaga, pasakoja apie smurto sistemos plėtojimą Sovietų Sąjungoje, apie masines represijas ir genocido akcijas."

Kūrinys sudėtingas dėl savo turinio, aibės vardų, faktų, vietų,slogios aplinkos, baisumų ir genocido siaubo. Tačiau skaitymą lengvino autoriaus rašymo stilius ir pateikimas. Labai baisius ir siaubą keliančius dalykus autorius pateikia su lengva ironija, pašiepdamas ir atskleisdamas tuometinės valdžios teisėtvarką ir politiką.

Pats autorius didžiąją savo gyvenimo dalį praleido kalėjimuosė, lageriuose ir tremtyje. Visą tai labai palaužė jo sveikatą, bet nepalaužė ryžto pasakyti tiesą ir atverti liaudžiai akis. Už savo pastangas ir nuopelnus literatūrai 1970 m. buvo apdovanotas literatūros Nobelio premiją.

Pasirodžiusi ši knyga sukėlė tikrą perversmą ir ir pakeitė supratimą apie padėtį Sovietų Sąjungoje. Tai atviras kaltinimas su visais įrodymais, kurio tiesiog neįmanoma ignoruoti. Rašydamas šią knygą autorius remiasi savo patirtimi, kitų kalinių pasakojimais ir laiškais, o taip pat ir kitomis knygomis, bukletais ir šaltiniais.

Pasakojimas apima laikotarpį nuo 1918 m. iki 1957 m., o taip pat pabaigoje pasakojama kaip buvo rašoma šį knyga ir jos nelengvas kelias pas skaitytojus. Pasakojama nuosekliai. Pirmasis tomas apima areštus, tardymus, teismus ir gyvenimą kalėjimuose, iš kurių po to visi yra paskirstomi į lagerius. Antrajame tome pasakojama apie atvykimą į lagerį, jų įvairovę ir ypatybes ir patį gyvenimą ir darbą lageryje. Trečiajame tome - yra pasakojama apie pabėgimus ir pačio autoriaus bandymą pabėgti ir apie gyvenimą tremtyje atsėdėjus visą paskirtą laikotarpį ir išsilaisvinus iš lagerio.

Labai sunku aprašinėti tokio pobūdžio ir apimtis knygą, bet tikrai visiems visiems rekomenduoju ir net gi siūlau būtinai ją perskaityti. Mano manymu, tai knyga iš serijos must to read in your life time.


Vertinimas: 5/5
Leidėjas: Žara
Metai: 2009
Apimtis: 1868
Originalus pavadinimas: "Архипелаг ГУЛАГ"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą