"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 11 d., ketvirtadienis

Naguib Mahfouz 'Akhenaten: Dweller in Truth' (Gyvenantis tiesoje)


"From the winner of the Nobel Prize for Literature and author of the Cairo trilogy, comes Akhenaten, a fascinating work of fiction about the most infamous pharaoh of ancient Egypt.

In this beguiling new novel, originally published in 1985 and now appearing for the first time in the United States, Mahfouz tells with extraordinary insight the story of the "heretic pharaoh," or "sun king,"--and the first known monotheistic ruler--whose iconoclastic and controversial reign during the 18th Dynasty (1540-1307 B.C.) has uncanny resonance with modern sensibilities. Narrating the novel is a young man with a passion for the truth, who questions the pharaoh's contemporaries after his horrible death--including Akhenaten's closest friends, his most bitter enemies, and finally his enigmatic wife, Nefertiti--in an effort to discover what really happened in those strange, dark days at Akhenaten's court. As our narrator and each of the subjects he interviews contribute their version of Akhenaten, "the truth" becomes increasingly evanescent. Akhenaten encompasses all of the contradictions his subjects see in him: at once cruel and empathic, feminine and barbaric, mad and divinely inspired, his character, as Mahfouz imagines him, is eerily modern, and fascinatingly ethereal. An ambitious and exceptionally lucid and accessible book, Akhenaten is a work only Mahfouz could render so elegantly, so irresistibly."


Kažkaip labai sunku rašyti apie šią knygą. Prieš imdama ją į rankas kažkodėl tikėjausi labai daug, bet jau po 40 puslapių teko labai stipriai nusivilti. Gal ne tiek dėl pačios istorijos, nors tai jau antroji knyga apie Senovės Egiptą, kurį nuvylė, bet dėl jos pateikimo.
Istorija pasakoja apie heretiką faraoną Akhenaten, kuris valdė 18-os Dinastijos metu.
Jis skelbėsi girdėjęs Dievo balsą, kuris liepęs jam palikti nuodėmingąjį pasaulį ir atsiduoti meilei ir tikėjimui vienatiniui dievui. Gyventi taikoje ir valdyti be kraujo praliejimo. Jis veda Nefertitę, kuri palaiko savo vyrą ir padeda pastatyti šviesos miestą Akhetaten.
Pasakojimas kaip mozaika sudėta iš įvairių žmonių pasakojimų ir prisiminimų, kurie tapo tų įvykių liudininkais.
Iš pradžių labai painiojausi tarp tokios gausybės neištariamų vardų, nors ir į pabaigą ne viską atsirinkau, gal dėl to, kad ir mano istorinės žinios apie Senovės Egiptą nėra jau tokios gilios, tai teko dažnai googlinti. O taip pat labai erzino rašymo stilius ir dėstymas. Tiesiog, varė beprotiška nuobodulį. Knyga pasirodė labai arbiška ir net nenustebau, kad kai kurie papročiai aprašomi šiame romane iki šiol gyvuoja dabartiniame Egipte. Praleidusi metus Egipte supratau, kad pati šalis ir tauta yra tiesiog "sustingusi" praeityje ir vis dar gyvena faraonų laikų šlovės šešėlyje.
O bendrai nesakau, kad neverta skaityti, vis tik suteikia nemažai istorinių žinių, gana išsamiai pavaizduoja tą laikmetį.
O pati tikriausiai rinkausi šią knygą dėl to, kad jos autorius 1988 m. gavo Nobelio premiją, o ir šiaip nebuvau iki tol nieko skaičiusi iš jo repertuaro. Bet spėju, kad tai nėra pati geriausia knygą iš visų jo parašytų.


Vertinimas: 3/5
Leidėjas: Bantam Doubleday Dell Publishing Group
Metai: 2000
Apimtis: 176

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą