"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Michèle Lemieux "Audringa naktis"


"Kas nulemia atsitiktinumą? Kur baigiasi begalybė? Ar aš graži? Likimas. O kas tai yra iš tikrųjų? Ar suprasiu, kai ateis laikas mirti? Iš kur kyla visos mintys, kirbančios mano galvoje? Ir kur jos dingsta, kai iš galvos išgaruoja? Šie ir kiti didieji klausimai apie save ir pasaulį neleidžia mažai mergaitei užmigti audringą naktį. Skaitytojas kviečiamas į filosofinę kelionę – žaismingą, skatinančią nustebti ir susimąstyti. Knygoje subtiliai ir su šypsena žodžiais ir piešiniais atveriamos durys į poetinį minčių ir vaizdinių pasaulį, kuriame laisvai kylantys klausimai leidžia įvardyti tai, kas svarbu. Michèle Lemieux (Mišelė Lemjo, gim. 1955 m.) – laisva kanadiečių menininkė, gyvenanti Monrealyje. Ji dėsto aukštojoje dizaino mokykloje Université du Québec à Montréal, yra iliustravusi ir išleidusi daugybę knygų. „Audringa naktis“, pirmą kartą pasirodžiusi 1996 m. ir išversta į keliolika kalbų, pelnė daugybę tarptautinių premijų: Bolonijos Ragazzi premiją, Evangelikų publicistų sąjungos premiją už iliustracijas, taip pat buvo nominuota Vokietijos jaunimo literatūros premijai. Už „Audringos nakties“ ekranizaciją Lemieux Berlyno kino festivalyje 2004 m. buvo apdovanota „Stikliniu lokiu“ kaip geriausio trumpametražio filmo kūrėja."

Labai žaisminga, nuoširdi, smagi, nustebinanti ir verčianti pamąstyti knygelė, pelniusi ne viena premiją ir apdovanojimą. Tai lyg filosofinė kelionė į save, kurios tikslas padėti suprasti kas svarbu, padedanti atsakyti į tuos egzistencinius klausimus, kurie kankiną bemiegę audringą naktį. Tai tokie kaip: Kas nulemia atsitiktinumą? Kur baigiasi begalybė? Ar aš graži? Likimas. O kas tai yra iš tikrųjų? Ar suprasiu, kai ateis laikas mirti? Iš kur kyla visos mintys, kirbančios mano galvoje? Ir kur jos dingsta, kai iš galvos išgaruoja?

Autorės piešiniai ir paprastos mintys ir klausimai, vienas kitą papildo ir padeda atverti tas nematomas duris į poetinį minčių ir vaizdinių pasaulį.

Na skaitymo ne per daugiausiai, bet viskas užpildyta paprastais, gyvenimiškais ir gražiais autorės piešiniais. Manau knyga labiausiai tiktų jaunam žmogui, kurio dar laukia tas platus ir neaprėpiamas pasaulis. Bet manau ji tiek pat patiktų ir suaugusiam.


Vertinimas: 5/5
Leidėjas: Baltos lankos
Metai: 2010
Apimtis: 240

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą