"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis

Diane Chamberlain "Prieš audrą"

"Diane Chamberlain romanas „Prieš audrą“ paliečia sūnaus ir motinos santykių temą ir atveria skaudžius šeimos praeities įvykius.

Penkiolikmetis Endis – ypatingas berniukas. Aplinkiniai iš karto pastebi, kad jis plepa negalvodamas, nenumato veiksmų pasekmių; jis veikiau vaikas nei paauglys. Tačiau Lorelė šito nepastebi, mamos meilė vaikui – beribė kaip vandenynas.

Prieš daugelį metų įvyko didžiulė tragedija – Lorelė Lokvud per apsileidimą neteko sūnaus. Ji visą gyvenimą kaltina save ir graužiasi už padarytas klaidas, tad kitam savo sūnui tampa rūpestinga motina – gal net per daug rūpestinga. Vis dėlto neapsižiūrėjusi ji išleidžia Endį į paauglių vakarėlį ir netrukus dėl to pasigaili, nes jame kyla gaisras. Endis ne tik lieka gyvas, bet ir, visų nuostabai, išgelbėja iš ugnies draugus. Lorelė stebi, kaip sūnus džiaugiasi didvyrio šlove, o aplinkiniai pagaliau pamato Endį jos akimis.

Bet tuomet Endis tampa vienas įtariamųjų sukėlus gaisrą, ir Lorelė suabejoja, ar iš tiesų labai gerai pažįsta savo sūnų...
Toliau romane „Prieš audrą“ besiklostantys įvykiai – tai dar vienas Lorelės Lokvud išbandymas, pareikalausiąs ne tik beatodairiškos meilės sūnui, bet ir aštraus proto."


Pirmiausia ši knyga mane patraukė savo viršeliu. Tas neįtikėtinai sodriai mėlynas dangus. Na o jau po to patraukė ir savo turiniu.
Įtraukianti ir prikaustanti istoriją, kurią lengva ir įdomu skaityti. Tiesiog nepastebi kaip verčiasi puslapiai.

Tai vienos šeimos istorija - tragedija, kurioje parodomi susiklostę santykiai tarp tėvų ir vaikų, kurioje tėvų klaidos pakeičia ar net sugriauna vaikų gyvenimus.
Tai pasakojimas apie opiausios šeimos problemos - alkoholizmo - pasekmes.
Apie mokėjimą suprasti, pastebėti, užjausti, mylėti, atsiduoti.
Apie mokėjimą pripažinti savo klaidas ir kaltes ir bandymą viską atitaisyti.
Apie sugebėjimą paleisti praeiti, atsitiesti ir gyventi toliau.

"Jeigu nesusitaikysi su netektimi, ji sugrįš pas tave vėliau ir įkas dar skaudžiau."

Tai pasakojimas apie ypatingų poreikių berniuką, kurio pasaulis labai paprastas ir nekaltas, o ketinimai tik geranoriški ir nuoširdūs.
Tai pasakojimas apie paauglę, kuri paliekama augti savarankiškai ir su savo problemomis susidoroti kaip išmano.
Tai pasakojimas apie moterį, kurią likimas apdovanoja viskuo apie ką galima svajoti ir ko trokšti, tačiau per savo egoizmą, aklumą ir apsileidimą ji viską paleidžia vėjais. Kai jai suteikiamas antrasis šansas, ji griebiasi gyvenimo su visišku atsidavimu, tačiau ir vėl lieka akla.
Tai pasakojimas apie vyrą, kuris visą savo gyvenimą trokšta ir siekia to, ką jau senų seniausiai turi, tačiau nesugeba įžvelgti.

Savo turiniu, rašymo stiliumi, pateikimu ir netgi tematika labai primena Jodi Picoult knygas. Dauguma aprašomų vietų egzistuoja ne tik knygoje, bet ir realybėje. Autorė vaizdingai piešia salos gamtą, vandenyną ir salos gyventojų kasdienybę.
Pati pradžia man pasirodė labai pabiri, neaiški, buvo sunku susigaudyti ir susieti vieną su kitu, bet po maždaug pirmojo šimto puslapių situacija pasitaisė ir istorija įtraukė.
Taip pat buvo vienas dalykas, kuris man nepatiko ir labai erzino. Kuomet yra keliami labai rimti kaltinimai vaikui (kai net gresia įkalinimas iki gyvos galvos) turint tik menkus įrodymus, o pats tyrimas vyksta labai vangiai.

Knyga labai tinkama savaitgaliui ar šiaip maloniam poilsiui. Taip pat turėtų patikti ir tiems, kurie mėgsta Jodi Picoult knygas.


Vertinimas: 4/5
Leidėjas: Alma Littera
Metai: 2011
Apimtis: 440

1 komentaras:

  1. Bet kaip sudėtinga čia pakomentuoti jei neturi visų tų paskyrų :).
    O tenorėjau parašyti, kad faina atrasti koleginių blogų, maniau jau visus skaitau :)

    Salomėja iš siukslynelis.salomeja.net

    AtsakytiPanaikinti