"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Elizabeth Gilbert "Valgyk, melskis, mylėk"

"Ši knyga tai kartu fizinė kelionė, dvasiniai ieškojimai ir kelionių atsiminimai. Keliaujama po tris šalis. Italijoje Elizabeth Gilbert studijuoja malonumų meną, Indijoje, apsistojusi nuošaliame vienuolyne, ji atsideda religiniam atsidavimui. Kelionės pabaigoje Bali ir Indonezijoje rašytojai pavyksta pasiekti pusiausvyrą tarp šių dviejų patirčių: malonumo ir atsidavimo. Knygoje vienas šimtas aštuoni skyriai atitinka šimtą aštuonis Japa Malas, Indijos maldos rožinio karoliukus. Gilbert naudojasi šiais skaičiais ir pasakojimo struktūra, kad pažintų save ir lankomas vietoves.
Daugelis sako, kad net ir skaitytojai, kurių nedomina knygos apie tikėjimą, jogą, meditaciją ir panašiai, skaitys ją su didžiausiu malonumu, dėl nuoširdaus autorės humoro. Knygos teisės jau parduotos į 21 šalį: JAV, D. Britanija, Vokietija, Portugalija, Čekija, Ispanija, Vengrija, Brazilija, Čekija, Suomija, Vengrija, Izraelis, Italija, Indonezija, Korėja, Olandija, Portugalija, Švedija, Taivanis, Tailandas, Turkija."

Daug neišsiplėsiu, nes jau nemažai kas apie ją pasisakė, kai kurie matė filmą, o ir šiaip manau praktiškai kiekvienas žino šios knygos siužetą.
Ėmiau ją skaityti ne iš smalsumo, ne todėl kad labai norėjau ją perskaityti, o todėl kad ji pakliuvo man į rankas atsitiktinai. Dėl to nedėjau jokių vilčių į šią knygą, dėl to ir nebuvo jokio nusivylimo. Knyga bendrai sudėjus gana vidutinė. Bet ją sudarančios knygos ar 3 atskiros dalys skirtingai patiko.
Labiausiai nepatiko pirmoji knyga apie Italiją. Nes didžiąją dalį šios knygos užėmė jos skyrybos ir svarstymai ką daryti. Bet kai pagaliau ji nukanka į Italiją, apart patiekalų ir maisto aprašymo praktiškai daugiau nieko nėra.
Antroje dalis, kurioje pasakojama jos viešnagė Indijoje, jau kiek labiau patiko. Jau atsirado įdomių faktų ir istorijų, bet vis tik kadangi aš nelabai domiuosi joga, meditacija ir gurų paieška, tai ir ši dalis neapžavėjo.
Labiausiai patiko trečioji knyga, jos kelione į Indonezija. Joje daugiausiai įdomių faktų, senovinių papročių ir tradicijų. Šiaip man asmeniškai tai buvo geriausiai ir įdomiausia knygos dalis.


Vertinimas: 3/5
Leidėjas: Vaga
Metai: 2007
Apimtis: 344
Originalus pavadinimas: "Eat, pray, love"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą