"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 5 d., penktadienis

Herta Müller "Šiandien būčiau geriau savęs nesutikus"

"Jos ruošimasis apklausai jau virto savotišku ritualu, padedančiu įveikti baimę. Bet šį kartą kausto nepaprasta baimė.

Dardėdama tramvajumi moteris stebi aplinkinius, pamažu, lyg iš miglų nyra atminties blyksnis: laimės, džiaugsmo akimirkos, tokios šykščios moters gyvenimo palydovės. Suvokimas, kad meilės troškulys pirmiausia sunyksta su dievinamu tėvu, vėliau su nauja priebėga – sutuoktiniu. Šitas kartas yra kitoks, jis skiriasi nuo kasdienio dardėjimo – ji apdairiai pasiėmė rankšluostį, dantų šepetėlį ir pastos tūtelę. Pakeliui jauną moterį užplūsta prisiminimai: lyg filmo kadrai bėga kaime leistos nerūpestingos vaikystės dienos, beveik erotiškas geidulys, kurį ji juto tėvui, senelių ištrėmimas, nedideli džiaugsmai, patirti su Pauliumi, nors jo girtuoklystė gerokai apsunkino gyvenimą. O pro langą regimi vaizdai grąžina į tikrovę: nykūs laikai, stotelės, kuriose įlipa ir išlipa nepažįstami žmonės paniurusiais veidais, gatvės su savo nykiais namais, pilkomis vitrinomis. Būtent šitai primena, kad jai įsakyta prisistatyti. Vis dėlto šiandien stotelėje, kurioje ji privalo išlipti, vairuotojas nestabteli. Ir pirmą sykį ji nusprendžia nenueiti į apklausą.

Itin meniškai, net pernelyg švelniai ir poetiškai, autorė perteikia kraupokas gyvenimo scenas, parinkdama labai taiklias frazes, meistriškai piešdama septintojo–devintojo dešimtmečio Rumunijos politinį peizažą ir sudėtingus žmonių likimus."

Labai patiko. Nuo pirmųjų eilučių įtraukė. Knyga parašyta vienu srautu, pasakojamuoju stiliumi, t.y. jokios tiesioginės kalbos. Pats siužetas šokinėja laike. Praeitis ir dabartis persipina į vieną pratisą atsiminimų srautą. Gražiai vaizduojamas moters psichologinis portretas, jos santykiai su aplinkiniais ir artimaisiais. Realistiškai piešiamas praeito amžiaus paskutinis dešimtmetis su savo papilkėjusiais ir niūriais pastatais, piktais ir viskuo nepatenkintais žmonėmis, tuščiomis ir bespalvėmis vitrinomis, pilkais ir vienodais drabužiais, be saiko geriančiais vyrais, tave stebinčiais ir įskundžiančiais kaimynais bei bendradarbiais, bukais ir nesibaigiančiais tardymais policijos nuovadoje...
Pilkas, vienodas gyvenimas su šykščiomis laimės kruopelytėmis.
Nuostabus knygos viršelio dizainas, sukuriantis melancholišką ir lietingą nuotaiką.


Vertinimas: 5/5
Leidykla:
Versus Aureus
Metai:
2011
Puslapių skaičius:
232

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą