"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Jose Saramago "Evangelija pagal Jėzų Kristų"

"Skandalingasis portugalų rašytojo José Saramago romanas „Evangelija pagal Jėzų Kristų“ pasakoja dramatišką Jėzaus – paprasto žmogaus, o ne Dievo sūnaus, – gyvenimo istoriją. Savaip perteikdamas biblinius įvykius, autorius sukūrė itin žmogiško ir žemiško, tačiau humaniškesnio net už patį Dievą Jėzaus paveikslą. Dėl neigiamos Bažnyčios reakcijos knyga buvo uždrausta keliose katalikiškose šalyse, o jos autorius buvo priverstas palikti gimtąją šalį.
Šioje aistringoje bei vaizdingoje literatūrinėje fantazijoje perteikiama ne tik Jėzaus, bet ir iki šiol negirdėta jo tėvo Juozapo kaltės drama, prieš akis nušvinta kasdienis būrio vaikų apspistos kuklios jo Motinos gyvenimas, skaidrūs meilės išmintingajai Marijai Magdalietei jausmai, griežti pokalbiai akis į akį su Dievu ir paslaptinguoju Piemeniu, pas kurį paauglystėje Jėzus ganė avis...
José Saramago (1922−2010) laikomas vienu didžiausių XX a. rašytojų. 1998 m. jam paskirta Nobelio literatūros premija."

Tai filosofinis-teologinis kūrinys.

Šiame romane aprašomas Jėzaus gyvenimas, nuo pat gimimo iki jo mirties ant kryžiaus. Bet į jo gyvenimą žvelgiama ne iš teologinės, bet iš žmogiškosios pusės. Tiksliau, tai romanas apie Jėzaus žmogiškąjį gyvenimą, kuriame jis kaip ir kiekvienas iš mūsų, turėjo motiną ir tėvą, turėjo brolių ir seserų, pažinojo praradimo ir nusivylimo jausmą, turėjo abejonių ir klydo, mylėjo moterį ir pažino kūniškąją meilę.
Kūrinyje analizuojama Jėzaus gyvenimo tikslas ir paskirtis. Asmeniškai man, buvo stipriausia ir kiek šokiruojanti ta vieta, kur Dievas jam praneša apie tai kam jis gimė, ką jis turės padaryti ir kokiu tikslu mirė.
Šiame kūrinyje nepateikiama biblijinių dogmų. Dievas ir velnias kaip dvyniai broliai eina šalia vienas kito ir negali vienas be kito gyventi, nes jie papildo vienas kitą. Be velnio, Dievas nebūtų toks geradarys ir gailestingas, nes pasaulyje nebūtų blogio. O be Dievo, velnias neatrodytų toks grėsmingas, blogas ir keliantis baimę, nes pasaulis nepažinotų gėrio. Ir Jėzus Kristus mirė ant kryžiaus ne dėl kažko aukštesnio ir geresnio, o vien todėl kad Dievas nenorėjo prarasti savo valdžios ir galybės žemėje.
Tikrai vertas dėmesio kūrinys.


Vertinimas: 5/5

Leidėjas: Kitos knygos

Metai: 2010

Apimtis: 360





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą