"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 9 d., antradienis

John Lawrence Reynolds "Šešėlių žmonės"

"Pasaulio galingieji, lemiantys mūsų likimą, tėra marionetės. Praskleiskite paslapties šydą, už kurio slepiasi tie, kurie iš tiesų valdo mūsų gyvenimą.

„Šešėlių žmonės" - tai knyga, narstanti garsiausias slaptas organizacijas, kurias, deja, mažiausiai suprantame: tamplierius, iliuminatus, masonus, Siono vienuolyną, rozenkreicerius, triadas, cosa nostra, jakudzas, „Kaukolę ir kaulus“ bei daugybę kitų. Kurios iš jų pakankamai pavojingos, kad būtų nuplėšta slaptumo skraistė? Bestselerių autorius J. L. Reynoldsas pateikia pribloškiančių faktų apie jų kilmę, įkūrėjus, įšventinimo apeigas, ritualus, slaptus ženklus, kalbą ir garsiausius narius. Atskleidžia, kodėl tokio milžiniško populiarumo sulaukė knygos apie Harį Poterį ir „Da Vinčio kodas", kiek slaptosios organizacijos keičia pasaulio politiką ir kodėl jos egzistuos, kol egzistuoja žmonija.

„Da Vinčio kodas" pradėjo slaptųjų organizacijų madą literatūroje, o J. L. Reynoldsas demaskuoja jas realybėje. Šioje knygoje daugiau posūkių nei Dano Browno romane. Kaip visuomet, tiesa yra keistesnė – ir galingesnė – už fantaziją, ir Reynoldsas išguldo ją neįtikėtinai įtaigiai. - Robert J. Sawyer"

"Žiaurumo kupina žmogaus širdis,
Pavydo perkreiptas jo veidas.
Tik siaubą kelia atvaizdas tasai
Slaptumu prisidengęs." William Blake

Tai negrožinės literatūros kūrinys, bet ne ką mažiau įdomus ir įtraukiantis. Šioje knygoje pasakojama apie kai kurias slaptąsias organizacijas, tai: asasinus; tamplierius, iliuminantus ir masonus; siono vynuolyną; druidus ir gnostikus; kabalos sekėjus; rozenkreicerius; triadas; mafiją ir cosa nostra; jakudzą; wicca; 'kaukolė ir kaulai' organizaciją.
Pagal savo apimtį ir turinį - tai pažintinis kūrinys, kuris tik supažindina su šių organizacijų įkūrimu, jų skelbiamomis tiesomis ir jų gyvavimu ir veikla, apie kai kurių šių organizacijų narių gyvenimus.
Labai glaustai, konkrečiai ir aiškiai yra išdėstoma visa esmė, o tiksliau esmė tos tiesos kiek yra žinoma, nes vis tik slaptos organizacijos nebūtų slaptos, jei visi viską apie jas žinotų.
Tiesa pasakius, nors aš šią tema domiuosi jau senokai, bet vis tik šioje knygoje radau nemažai faktų, kurie man buvo nežinomi ir netikėti.
Patiko autoriaus dėstymo stilius, pateikimas. Nebuvo jaučiamas nei pritarimas kokioms nors mintims ar pasmerkimas, tiesiog faktai.
Pabaigoje autorius bando išsiaiškinti kodėl vis tik kūrėsi tokios organizacijos ir kodėl žmones taip masina, ta nežinomybės skaraistė, kuri dengią jų veiklą. Kodėl tiek nemažai žmonių domisi ir nori patekti į jas...

'Kuo daugiau žinai arba dediesi žinąs, tuo galingesnis esi. Visai nesvarbu, ar faktai teisingi.
Prisimink, svarbiausia - manipuliuoti paslaptimi' Umberto Eco

Ką labai sėkmingai ir daro tos organizacijos. Taip pat yra pateikiama informacijos, kur dabartiniu metu yra paplitusi kai kurių slaptų organizacijų įtaka ir kokiais tikslais.
Labiausiai pribloškė ir pralinksmino autoriaus baigiamasis žodis, kuriame jis apibendrina viską ir pareiškią nuomonę apie viską sužinotą. Pateiksiu citatą, kuri labai gražiai ir aiškiai išreiškią nuomonę apie visą tai:

'Peržvelgus ir įvertinus šaltinius, požiūrius, įrodymus ir nuomones apie slaptąsias organizacijas, man pasidingojo, kad jau kuris laikas egzistuoja nesąmonių rinka ir kvailybių verslas.'


Vertinimas: 4/5
Leidėjas: Obuolys
Metai: 2010
Apimtis: 384

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą