"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Malgorzata Saramonowicz "Sesė"

"Romanas "Sesė" - didžiausias 1996 m. įvykis lenkų literatūroje. Knygos tiražas išnyko per savaitę. Apie ją diskutuojama iki šiol. Jei neturite pakankamai drąsos - nė neatsiverskite šios knygos. Tai tikra Pandoros skrynia. Autorė drastiškai sujungia seniausių mitų, Biblijos ir psichoanalizės motyvus ir atkuria šiuolaikinio žmogaus iniciacijos dramą. "


Ištikrųjų knyga pribloškė ir šokiravo. Aš net gi galiu įsivaizduoti kai ji pasirodė 2006 m. kokius atgarsius sukėlė dievobaimingoje ir pamaldžioje Lenkijoje. Juk viska susumavus - tezes, idėjas, išvadas ir mitų ir biblijos interpretaciją, galima teigti jog tai eretiškas kūrinys už kurį viduramžiais tikrai būtų sudeginta ant laužo.

Baisus, niūrus, žiaurus... Skaitant pačią pabaigą man net šiurpuliais ėjo kūnas ir galvą prisikimšo įvairiausių minčių ir pamąstymų. Tai jau labai tiksliai anotacijoje įžvelgta, jog tai Pandoros skrynia, bijai nekišk nagų, o jei išdrįsai mokėk susidoroti.

Labai stiprus kūrinys, jei lyginti su kita jos knyga 'Veidrodžiai', tai ji nusileidžia šiai knygai. Nors jos visiškai nesulyginamos, nes temos skirtingos, nors Allan Poe stiliaus detektyvinių elementų manau abiejuose galima įžvelgti.

Filosofijos profesoriaus Jakubo besilaukianti žmona Marija guli ligoninėje letargo būsenoje. Ji nejuda, nereaguoja į aplinką. Medikai negali to paaiškinti, negali surasti fizinių priežasčių, nes priežastys psichologinės nuo patirtų traumų vaikystėje. Gydytojai įkalbinėja Jakubą apsispręsti dėl aborto, nes tik taip suteiktų šansą išgelbėti Marijos gyvybę. Tačiau tam reiktų paaukoti savo kūdikio gyvybę. Jis tikisi, kad vis tik įmanoma išgelbėti abu. Ir pradeda ieškoti priežasčių, kratyti tamsiausius žmonos praeities užkaborius. Ir tik atradęs ir supratęs tiesa, jis supranta, kad mirtis geriausia nei vergavimas.

Gilinamasi ir analizuojama žmogaus fobija vabalams, nemažai įvairiausiu tarakonų aprašymų. Jie gana nemalonus padarėlei, bet ar tikrai jie mituose blogio pranašai?


Vertinimas: 5/5
Leidėjas: Alma Littera
Metai: 2000
Apimtis: 135

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą