"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Carlos Maria Dominguez "Popierinis namas"

"Mįslinga mirtis. Bluma Lenon, Kembridžo universiteto dėstytoja, tampa knygos auka, kai, įsigilinusi į Emily Dickinson eiles, pakliūva po automobilio ratais. Ją pavaduojantis dėstytojas netrukus gauna keistą banderolę – suniokotą, cemento skiediniu aplipusią knygą, Josepho Conrado romaną „Šešėlio linija“, atsiųstą iš tolimojo Urugvajaus. Ieškodamas sąsajų tarp kolegės mirties ir knygos, jis griebiasi vienintelės nuorodos. Bluma šią knygą buvo užrašiusi Karlosui, vienos nakties meilužiui, su kuriuo ji susipažino kongrese kitapus Atlanto. Gavęs kongreso dalyvių sąrašą, dėstytojas išvyksta į Urugvajų ieškoti mįslingojo Karloso.
Pasirodo, jog Karlosas Braueris – užkietėjęs bibliofilas, surinkęs daugybę inkunabulų, neįkainojamų knygų, dėl kurių varžėsi daugelis kolekcionierių.
Garsaus argentiniečių rašytojo romanas – tai stulbinantis šuolis į knygų pasaulį, kur pasitaiko kur kas daugiau aistrų, netikėtumų ir tragedijų, negu manoma."


Labai ilgai nesiryžau imti į rankas šios knygos, po Doriforės atsiliepimo apie ją, nes buvau susidariusi nuomonę, kad joje visiškas marazmas. Bet kaip buvau nustebinta vos tik pradėjau skaityti. Labai maloniai ir greitai susiskaitė ir paliko labai teigiamus įspūdžius. Ir tikrai paprieštarausiu, kad knyga ne visiškas marazmas, o vis tik turi užslėptą moralą.

Autorius teigia, jog knygos keičia ir nusprendžia mūsų likimus:

"Vieni, perskaitę 'Malaizijos tigrą' (autorius Emilio Salgari), tampa literatūros dėstytojais tolimų kraštų universitetuose. 'Demianas' (autorius Hermann Hesse) atvertė dešimtis tūkstančių jaunuolių į hinduizmą, Hemingvėjus juos paskatino sportuoti, Diuma sujaukė gyvenimą tūkstančiams moterų, ir nemaža jų nuo savižudybės išgelbėjo kulinarijos vadovas. Bluma irgi tapo knygų auka."

Bet juk ir mes visi čia besirenkantys esame knygų aukos. Juk aukojame joms ne tik savo pinigus, bet ir laiką, meilę, sveikatą ir pan.

Ši knyga apie meilę knygoms, apie pasiaukojančią meilę, kuri kartais tampa nevaldoma ir po truputį naikiną savo auką ir ištrina nuo žemės paviršiaus. Tai knyga apie tokias pačias knygų aukas kaip ir mes visi, o gal net ir didesnes.

Pagrindiniam veikėjui į rankas patenka bendradarbei atsiųstas laiškas. Tačiau bendradarbė žuvo papuolusi po automobilio ratais su Emilės Dikenson 'Poezijos' knygele. Ilgai laukęs ir svarstęs ar verta atplėšti svetimą laišką, jis jame randa knygą - visą suniokota, aplipusia cemento gabalais. Kas gi atsiuntė šią knygą? Ir prasideda kelionė į praeitį, kurioje jis sužino apie vieną žmogelį, kuris beproto mylėjo knygas, tiesiog ryte jas rydavo. Be skaičiaus jis jų buvo prikaupęs ir net jau nebeprisiminė ką beturįs pats. Pradėjo pulti jas įvairūs vabzdžiai. Na tuomet žmogelis ryžosi kovoti su šia beda, pradėjo daryti kartoteką, dėlioti knygas į lentynas pagal susigalvotą sistemą. Bet nutinka nelaimė ir sudega kartoteka. Iš tos nevilties, jis parduoda savo namą, pinigus palieka buvusiai žmonai ir su knygomis iškeliauja į lagūną, kurioje iš jų susimūro namą. Lyg ir gyvenimas toliau klojasi, skaito jis sau toliau, bet štai parašo jo mylimoji iš anų laikų ir paklausia ar vis dar turi jos jam dovanotą knygą. Beieškodamas jos jis sugriauna visus namus, sumaitoja visas knygas ir jos dabar guli smėlyje prie jūros lyg negyvi besieliai sumaitoti lavonai...

"Ar jis stengėsi dėl Blumos? Ar stengėsi dėl savęs, kai įsipyko vienatvė, kai turbūt įsipyko klausytis knygų šauksmo, gožiamo vėjo sūpuojamų griaučių barškėjimo? O gal viską nulėmė naivus ir podraug nepermaldaujamas moters poreikis, rėkte išrėktas reikalavimas ją nustebinti, ir tas reikalavimas reiškė, jog pasibaigė tai, kam buvo lemta pasibaigti ir kas jam jau seniai buvo pasibaigę? Jam reikėjo nebent apsisprendus paklusti tam reikalavimui, paimti į rankas vėzdą ir dar sykį sunaikinti savo darbo vaisių, lyg tai būtų vienintelis būdas išsivaduoti iš vienatvės."

Knygos moralas būtų, jog besaikė ir begalinė meilė knygoms pražudo ir veda į vienatvę, jei nemoki su ją susidoroti dar gi ji tave paverčia į nieką.

Man knyga patiko. Tiesiog labai smagų ir mielą vakarą apturėjau su ja.


Vertinimas: 4/5
Leidėjas:
Alma Littera
Metai: 2006
Puslapių skaičius: 111

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą