"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 16 d., antradienis

Thomas Harris "Raudonasis drakonas"

"„Metų knyga" - Newsday

Vilas Greihamas gali pasigirti bauginančia Dievo dovana: gebėjimu persekioti pabaisas. Dirbdamas FTB jis sugavo du žudikus maniakus. Dabar agentas vėl išsiruošė į medžioklę.

Ritualinis žudikas smogė du kartus – išžudytos dvi šeimos. Greihamas turi sučiupti jį iki kitos pilnaties, kol nežuvo dar viena šeima."


"Žiaurumo kupina žmogaus širdis,
Pavydas kraipo bruožus veido,
Mums siaubas siųstas iš dangaus,
Dar pridengtas slaptumo apdaru.

Tie apdarai - kieti šarvai,
Baimės kalvėje ilgai brandinti.
Veide žiauruoja žaizdro atšvaitai.
Sunku besotę širdį nuraminti."

Viljamas Bleikas

Prieš imdamasi jos kiek dvejojau, nes 'Avinėlių tylėjimas' labai nuvylė. Vis galvojau, kad tai dėl to, kad esu mačiusi filmus ir ne kartą. Bet šį kartą knyga aplenkė filmą, nors scenarijus ir nenukrypo nuo įvykių sekos pasakojime.
O beto, prie malonaus skaitymo prisidėjo ir geras knygos vertimas, nebuvo jokių neaiškių vertinių ar iškreipimų.
Pats pasakojimas daugiau turintis paslapčių ir mistikos. Žudikas nėra paslaptis, bet vat kodėl jis taip daro ir kas jį skatina autorius bando atskleisti pasakojimais iš jo gyvenimo, jo kasdienybės, jo praeities atsiminimų. Bet vis tik iki galo nėra paaiškinta kodėl.

"Ir leidau širdžiai savo pažinti išmintį, dar pažinti pamišimą ir kvailybę: aš supratau, jog tai irgi sielos nerimas."
Ekleziastras

Žinoma, galima viskuom kaltinti praeitį ir sunkią vaikystę, patyčias ir pažeminimus, bet nereiktų pamiršti tą žiaurumą ir norą skriausti ir viską niokoti slypinti kiekviename iš mūsų, kurį mes slopiname po dogmų ir įvairiausių taisyklių šydu. Bet protas kartais aptemsta, apsauga susilpnėja ir pasirodo tos tikrosios pabaisos.

"Šaile šmėklos negyvena - šmėklų pilna žmoguje."

Knyga iš daktaro Hanibalo Lekterio serijos. Maniajakas žudo ištisas šeimas, bet policija neturi nei vieno įkalčio ar teorijos kas tai daro ar bent kodėl tai daro, kaip pasirenka ir kam. Į tyrimą yra įtraukiamas ir detektyvas Greihamas, kurio dėką žiaurusis daktaras Lekteris pakliuvo už grotų. Iki pat pabaigos tyrime nieko nepaaiškėja ir net neatsiranda koks "kabliukas". Beja, pati pabaiga buvo labai netikėta. Jau maniau, kad viskas pasibaigs kaip visada, bet...
Knyga įtraukė, skaitėsi greitai ir lengvai, bet vis tik buvo man ir nuobodžių vietų, per daug smulkmeniškų ir manyčiau nelabai reikšmingų. Na bet tai nesugadino knygos. Patiko. Ir tikrai rekomenduočiau tokio žanro gerbėjams.


Vertinimas: 4/5
Leidėjas: Obuolys
Metai: 2007
Apimtis: 304

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą