"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Henriette E. Moller "Kaizeris"

"Tai romanas apie šeimą, turinčią didingą pavardę, apie trijų kartų tos šeimos moteris.

Albertas Kaizeris guli mirties patale. Šalia jo budi žmona Eba, šešiasdešimt vienerių dukra Agnetė ir greit trisdešimties sulauksianti vaikaitė Ida. Eba ir Albertas kartu praleido beveik septyniasdešimt metų. Šiandien gali atrodyti, kad jų šeimos gyvenimas buvo ramus, net pavyzdingas. Tačiau moterų istorijos atskleidžia nelauktų detalių ir dramatiškų įvykių, apie kuriuos tylus ir uždaras Albertas nė nenumanė.

Vyko karas. Vokietija okupavo Daniją. Jis aktyviai dalyvavo slaptoje pasipriešinimo kovoje. O kaip tuo metu gyveno jo moteris Eba? Kas ją siejo su Vokietija? Kas sies jo dukrą?"


Tai romanas apie šeimą, turinčią didingą pavardę, apie trijų kartų tos šeimos moteris, apie jausmus, meilę, apie gyvenimą. Romanas įvairialypis ir daugiasluoksnis, kaip žmogaus gyvenimas, kaip jo jausmai ir išgyvenimai. Parašytas prisiminimų ir pasakojimo forma, t.y. be dialogų.
Kaizeris guli mirties patale, prie kurio budi jo, žmona dukra ir anūkė. Artimo žmogaus mirtis ne tik prikelia prisiminimus apie kartu nugyventą gyvenimą, apie tą žmogų, bet ir priverčia perkratyti savo paties gyvenimą, savo poelgius, veiksmus, troškimus ir norus, savo neįgyvendintas svajones.
Vyko karas, buvo okupuota Danija. Kiekvienas gyveno baimėje. Kaizeris kovojo už Danijos laisvę, o jo žmona nesuprato kam reikia priešintis vokiečių okupacijai juk ir taip nėra blogai.
Labai sunku nupasakoti knygą, nes kaip minėjau ji daugialypė. Ji sudėliota iš mažyčių gyvenimo šukių. Iš mažyčių epizodų, kurie jungiasi į visumą.

Ne veltui rašytoja yra vadinama Danijos literatūros deimantu.


Vertinimas: 5/5
Leidėjas: Gimtasis žodis
Metai: 2010
Apimtis: 160

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą