"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 19 d., penktadienis

Scott W. Cohen "Valgo, miega ir kakoja"

"Daktaras Scott W. Cohen, remdamasis savo kaip gydytojo ir kaip tėčio patirtimi, knygoje „Valgo, miega ir kakoja“ aptaria viską – nuo pasiruošimo naujagimio atėjimui iki pranešimo mažyliui apie būsimą broliuką ar sesutę. Čia išsamiai aptariami vaiko raidos klausimai, strategijos, mitai ir įvairūs niuansai. Knygoje gausu autoriaus įžvalgų, į pagrindinius jauniems tėvams rūpimus klausimus atsakoma paprastai ir aiškiai.
Kokį kietą maistą į kūdikio valgiaraštį turėtume įtraukti pirmiausia? Kaip dažnai vaikutis turi miegoti? Kodėl staiga sukarščiavo? Kodėl verkia, kai, rodos, nėra priežasties? Kodėl išbėrė mažylio galvos odelę? Kada negalavimus galime gydyti patys ir kada jau metas kreiptis į gydytojus?"


Visai netikėtai ši knyga pakliuvo man į rankas, bet perskaičiusi sužinojau nemažai gerų ir vertingų dalykų. Žinoma, buvo nemažai dalykų, kuriuos jau žinojau ir išgyvenau pati savo kailiu, bet buvo ir nemažai naujo ir man iki šiol nežinomo. Kadangi mano vaikas jau nebe kūdikis, tai mane labiausiai sudomino tema apie ligas ir skiepus.

Knyga tikrai labai pravers būsimiems ar naujai iškeptiems tėveliams. Be galo daug patarimų kaip pasirengti naujo šeimos nario atkeliavimui, kokie tyrimai bus atliekami, galimos ligos ir įvairios komplikacijos, kaip elgtis vienokioje ar kitokioje situacijoje ir įvairiausios bėdos bėdelės susijusios su mažylio priežiūra, augimu ir vystymusi.

Viskas išdėstyta labai trumpai ir aiškiai. Nereikia turėti medicininį išsilavinimą, kad suprasti apie ką eina kalba. Labai lengva ir paprasta ją skaityti, nesunku orientuotis, jei reikia ką nors konkrečiai susirasti.

Kadangi autorius yra amerikietis, o JAV ir Lietuvos sveikatos sistemoje yra nemažai skirtumų, tai apie juos yra rašoma vertėjo pastabose, kurios yra išnašose. Pati neturiu nieko bendra su medicina, ir tas nemažas vaistų sąrašas pasirodė man bauginančiai nepažįstamas. Net kilo mintis ar yra tokių vaistų mūsų Lietuvėlėje.

Buvo ir dar vienas dalykas, kuris kiek trikdė, tai amerikietiški išsireiškimai, tokie kaip:

"Maitinimo rūpesčiai taip sujaudina tėvus, kad pokalbiai šia tema ima skambėti it The Three Stooges parodijoje." (87 psl.)

"Jei kūdikis kvėpuoja it Dartas Veideris..." (86 psl.)

"Buteliukų žindukų pasirinkimas platesnis ir labiau stebinantis nei Starbucks meniu." (104 psl.)

Ir panašiai. Žinoma, jie visiškai netrukdo ir gali likti net nepastebėti.

O šiai knygelė puiki. Tik deja, man kiek pavėluota. Ir kodėl jos niekas neparašė prieš tris metus... Kiek būtų sutaupę man bemiegių naktų ieškant atsakymų į iškilusius klausimus, nervų ir panikos priepuolių.

O štai mano vaikas labai įvertino viršelio dizainą. Kai tik paimdavau knyga į rankas, taip ji atbėga ir šaukia "Lialia ku ku" ir griūna juoktis. :)


Vertinimas: 4,5/5
Leidėjas: Alma Littera
Metai: 2011
Apimtis: 280

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą