"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis

Džeinė Eir (Jane Eyre) 2011

Siužetas:
"Visų niekinama ir žeminama našlaitė Džeinė auga giminaičių namuose o vėliau – prastos reputacijos našlaičių prieglaudoje. Paaugusi pradeda dirbti egocentriško misterio Ročesterio dukrelės aukle. Neišvaizdi, tačiau inteligentiška moteris sužavi Ročesterį. Įsiplieskia meilė. Bet ar Ročesterio pečius slegianti paslaptis nesunaikins jųdviejų jausmo?"


Džeinė Eir - tai romantinė drama, pastatyta pagal Šarlotės Brontės knygą tuo pačiu pavadinimu. Knyga buvo išleista 1847 m. ir tapo neužmirštama ir nemirštančia klasika.

Ši knyga pirmą kartą ekranizuota buvo 1910 m. Tai nebyliojo kino versija. Po to buvo daugybe kartų vėl ir vėl ekranizuojama. Pagal knygą buvo statomi ne tik filmai, bet ir televizijos serialai.

Asmeniškai man ši knyga yra viena iš geriausių kada nors skaitytų knygų. Pirmą kartą ją atradau prieš gerus 15 m. kai dar buvau paauglė ir nuo to karto skaičiau ją daugybę kartų. Ir niekada ji man nebuvo pabodus ar neįdomi.

Pirmoji mano matyta ekranizacija buvo 1983 m. BBC sukurtas televizijos mini serialas, kurio režisierius Jullian Amyes. Iki šiol prisimenu tą išgąstį, siaubą ir baimę, kad ekrane pasirodydavo juodais plaukais besiplaikstanti ir isteriškai klykianti Ročesterio žmona.

2011 m. filmą režisavo Cary Fukunago. Juostoje vaidina žinomi aktoriai: Mia Wasikowska, Michael Fassbender ir Jamie Bell. Nėra ko tikėtis, kad į 120 min. trukmės kino juostą būtų galima aprėpti visą gana storą knygą. Istorija labai apkarpyta, parodomi tik patys pagrindiniai momentai ir herojės gyvenimo. Gerai atkurtas laikmetis, aplinka ir atmosfera - amžina prieblanda, net karščiausia ir skaisčiausia saulė negali išsklaidyti visų šešėlių. Žiūrint atrodė, kad galima buvo paliesti gaubiančią šalčio ir drėgmės miglos skraistę. Tačiau man labai trūko pačių emocijų. Viskas buvo per daug subtilu, veikėjai rodės sukaustyti ir užsisklendę savame kiautę. Buvo labai netikėta pradžia, kai pasakojimas prasideda nuo pabaigos, o visa likusi istorija pasakojama kaip prisiminimai.

Filmo nevertinčiau aukščiausiu balu ir tikrai nesakysiu, kad likau juo apžavėta ir pakerėta, bet vis tik jis geresnis nei vidutinis ir tikrai vertas žiūrėti.

Norėčiau padėkoti leidyklai Alma Littera kartu su Acme films už suteiktą galimybę pamatyti šią juostą anksčiau nei ji pasirodė Lietuvos kinoteatruose.


Vertinimas: 4/5

Sukurta: Didžioji Britanija

Metai: 2011

Režisierius: Cary Fukunaga

Trukmė: 120 min.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą