"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Khaled Hosseini "Tūkstantis saulių skaisčių"

"Meilė – didis jausmas. Giliai užslėpta draudžiama paslaptis, ji vis tiek sulaukia savo valandos. Apie tai – naujasis Khaledo Hosseinio romanas. Jo centre – dvi moterys, tapusios sukrėtimų, sugriovusių idilišką Afganistano gyvenimą, aukomis. Marjama – nesantuokinė turtingo verslininko duktė, nuo mažens pažinusi, kas yra nelaimė, nuo ankstyvo amžiaus supratusi savo varganą lemtį, nuo kurios nepabėgsi. Leila – priešingai: mylima draugiškos šeimos duktė, svajojanti apie įdomų ir puikų gyvenimą. Tarp jų – nieko bendra, abi gyvena skirtinguose pasauliuose, kuriems būtų buvę neskirta susikirsti, jeigu ne šalį užgriuvusi karo audra. Nuo šiol Marjama ir Leila susietos pačiais glaudžiausiais saitais ir pačios nežino, kas jos – priešininkės, draugės ar seserys. Bet pavieniui joms neišgyventi, neatsilaikyti prieš viduramžišką despotizmą ir žiaurumą, užtvindžiusius kadaise klestėjusio miesto gatves ir namus. Dviese jos eis kančių keliais, dviese gaudys mažučius atsitiktinio džiaugsmo trupinėlius, dviese svajos apie laimę, į kurią sykį pamėgins išsiveržti.

"Tūkstantis saulių skaisčių" – įtaigi dramatiška ir lyriška istorija, verčianti gniaužtis širdis iš skausmo ir džiaugsmo. Kilni didžiadvasė knyga."

Asmeniškai man, lietuviškosios versijos viršelis nepatinka, kažkaip jau ‘nuvalkiotas’, per dažnai tą patį panaudoja. O plius jei jau norėjo įdėti kažką panašaus, tai kad būtų tiksliau afganistano moteris dažniausiai nešioja burkas, o ne nikabus.

O šiaip knyga nuostabi. Labai liūdna ir graudi. Vietomis tiesiog žiauri. Sukėlė be galės jausmų. O vienas veikėjas sukeldavo tokio pykčio ir neapykantos protrūkius, kad tiesiog negalėdavau tęsti skaitymo. Turėdavau padėti knygą ir išeiti pakvėpuoti grynų oru. Jau nebepamenu kada buvo, kad knyga sukelti tokias stiprias emocijas.
Knyga apie dvi moteris, skirtingo amžiaus, skirtingų kartų, iš skirtingo socialinio sluoksnio, skirtingų vietovių ir mokymų. Rodos tarp jų visiškai nieko bendro. Tačiau joms kartu tenka išgyventi labai daug – tiek šeimoje, tiek dėl savo mylimos šalies likimo.
Pasakojimas apima praktiškai visą Afganistano istoriją. Pradedant nuo gerųjų laikų iki įžengiant Tarybų Sąjungos tankams, einant per komunistų okupaciją, Talibano viešpatavimą, žudymus, neramumus, sprogdinimus iki amerikiečių įsikišimo ir bandymo atstatyti šalį.
Tenka kasdien stebėti kaip aplinkui miršta tavo mylimi broliai, seserys, tėvai ir mylimieji, kentėti ir net gi savo namuose nesijausti saugioms, dėl tirono vyro.
Tiesiog, pasibaisėjau Talibano valdymu. Niekada negalvojau, kad įmanoma šitaip iškreipti ir perfrazuoti Korane parašytus žodžius, kad net neteikti moterims jokios medicininės pagalbos. Kad net cezarį darė be jokių anestetikų.

Vis tik kad ir kokie sunkūs ir sudėtingi laikai būtų aprašomi, tai istorija apie meilę. Apie visą galinčią meilę, kuri suteikia viltį ir tikėjimą ateitimi.


Vertinimas: 5/5
Leidėjas: Jotema
Metai: 2010
Apimtis: 384
Originalus pavadinimas: "Thousand splendid suns"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą