"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis

Patricia McCormick "Parduota"

"Lakšmė yra trylikos metų mergaitė, kuri gyvena su savo šeima mažoje trobelėje Nepalo kalnų papėdėje. Jos šeima labai neturtinga, bet vis dėlto jos gyvenime pilna paprastų džiaugsmų... Bet kai nuožmios Himalajų liūtys nuplauna šeimos derliaus likučius, Lakšmės patėvis pasako, kad ji turi eiti iš namų ir susirasti darbą, kad padėtų šeimai. Mergaitei pažadamas darbas mieste, bet greitai Lakšmė sužino siaubingą tiesą: ji parduota prostitucijon.
Lakšmės gyvenimas tampa košmaru. Mergaitę palaiko tik kažkada jos mamos pasakyti:žodžiai: paprasčiausiai iškentėti reiškia triumfuoti . Galiausiai ateina diena, kai ji turi spręsti, ar ryšis rizikuoti viskuo, kad pasinaudotų galimybe atstatyti sugriautą gyvenimą.
Parašyta taupiomis ir jausmingomis pastraipomis, ši galinga knyga perteikia pasaulį, kuris yra ir neįtikimas, ir tikras, vaizduoja mergaitę, kuri ne tik išlieka, bet ir triumfuoja."


Knyga patiko, bet deja, po savęs ji paliko tik liūdesį, kartėlį ir bejėgiškumo jausmą.
Tai nėra kažkieno istorija, ji atspindi tūkstančių mergaičių, kurios kasmet yra parduodamos savo tėvų, giminių, šeimos į sekso vergiją ir nelegaliai iš Nepalo atvežtos į Indijos viešnamius, istorijos. Tai knyga apie vaikų (nuo 10 iki 15 m) sekso vergiją, apie prievartą ir purvą. Nors knygos herojės istorija baigėsi laimingai, bet deja, realybėje daugumai viskas baigiasi daug daug liūdniau...

Knygos autorė - žurnalistė, kuri keliaudama po Nepalą ir Indiją atliko žurnalistinį tyrimą apie vaikų vergiją, klausėsi tų mergaičių, kurioms pavyko ištrūkti istorijas. Šią knygą ji parašė šių mergaičių garbėje.

Knyga parašyta jausmingai ir gražiai. Persiskaito labai greitai, bet ir paliečia giliai.

Tai pasakojimas apie 13 metų Lakšme, kurią girtuoklis, lošėjas ir tinginys patėvis pardavė vien tik todėl, kad prasilošė. Ji patenka į vieną iš Indijos viešnamių, kur ir prasideda visą žiauri realybė. Man buvo baisu skaityti kaip trylikametė skaičiuoja kiek jai reikia priimti per vakarą vyrų, kad ji kuo greičiau galėtų ištrūkti iš to pragaro.

Asmeniškai aš antrą kartą šios knygos neskaityčiau.


Vertinimas: 4/5
Leidėjas: Alma Littera
Metai: 2011
Apimtis: 272

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą