"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Marlo Morgan "Dykumos balsai"

"Ši knyga – dėmesį prikaustantis pasakojimas apie amerikietės Marlo Morgan keturių mėnesių dvasinių ieškojimų ir atradimų kelionę po Australijos dykumą. Pakviesta nedidelės aborigenų klajoklių genties į susitikimą, knygos autorė net nenujautė, kaip tai pakeis jos gyvenimą.

Marlo kruopščiai ruošėsi susitikimui: naujas šilkinis kostiumėlis, šventinė palaidinė, aukštakulniai bateliai... Greitai šie asmeniniai daiktai, kaip ir dokumentai, pinigai, laikrodis – viskas atsidurs ugnyje, o ji pati neturės jokio kito pasirinkimo, tik priimti iššūkį ir leistis į kelionę su Tikraisiais žmonėmis save vadinančia aborigenų tauta.

Kelionės metu autorė nenustojo stebėtis pati savimi: kas galėjo pagalvoti, kad kada nors ji mėgausis gyvatės mėsa ar keptų skruzdžių skanėstu bei miegos po atviru dangumi atšiaurioje dykumoje? Tačiau labiausiai ją nustebino tai, kad šioje žemėje egzistuoja tauta, gyvenanti visiškoje harmonijoje su gamta, mokanti gydyti žaizdas be medicininių įrankių, gebanti bendrauti mintimis, o, svarbiausia, išlaikiusi papročius ir vertybes, kuriomis mielai norėtų pasidalinti su mumis – Pakeistaisiais žmonėmis."

Esu priblokšta šios knygos ir šiek tiek pasimetusi. Šiaip tikėjausi visai ko kito, bet buvau nustebinta. Gerąja prasme. Knyga patiko, bet vietomis pasakojami įvykiai ir ceremonijos šokiravo ir net buvo kilusi mintis ar kartais autorė ne persikaitino dykumos saulėje, o gal tiesiog kiek perdėta, nes juk kaip pati rašė, kad šią knygą parašė jau grįžusi į Ameriką, o ne kelionės metu. Tai ir nežinau ar priimti tuos faktus už gryną pinigą ar tiesiog palikti lakiai vaizduotei...

Taigi, amerikietė gydytoja darbo reikalais išvyksta į Australiją. Ji pradeda domėtis šios uždaros ir atskirtos šalies papročiais ir čiabuviais. Aborigenai, kurie palikę savo gentis atvažiavo į miestą, gyvena labai skurdžiai, negali susirasti darbo, neturiu ir negali įgyti normalaus išsilavinimo. Taigi, ji nutaria suburti tokią grubę jaunuolių ir padėti jiems sukurti savo verslą. Kai jiems jau sekasi gerai, ji sulaukia kvietimo apsilankyti vienoje aborigenų gentyje, kurie save vadina Tikraisiais žmonėmis, o visus tuos, kurie yra nutolę nuo gamtos vadina Pakeistaisiais. Po apvalymo ritualo, ji pakviečiama keliauti su jais keliauti kartu, pamatyti jų papročius, kultūrą, pasimokyti iš jų dvasingumo, tikėjimo, kantrybės, stiprybės. Taigi, jie visi iškeliauja. Diena eina per dykumą ieško maisto ir vandens. Gyvena pasitikėdami tik gamta ir begaline Visata. Pasakoja savo istorijas. Na ir tarp visų to yra tokie dalykai kaip telepatinis bendravimas, o taip pat ir išgydimas atviro kaulo lūžio per naktį...

Knyga įdomi, pritraukianti, gana nuosekli. Ir netgi pasakojimo stilius literatūrinis ir ne primityvus.

Vertinimas: 3/5
Leidėjas: Vaga
Metai: 2011
Apimtis: 200

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą