"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Arto Paasilinna "Grupinės savižudybės magija"

"Antroji Vakaro skaitinių serijos knyga. Suomių ražytojo humoristinis romanas apie tai, kaip susiburia 30 savižudžių grupė, planuojanti kartu nusižudyti. Nusivylę savižudžiai įsigyja prabangų autobusą ir keliauja po Europą planuodami elegantišką savižudybę. Per savo kelionę patiria įvairiausių nuotykių ir galiausiai persigalvoja - vieni susiranda poras, kiti kitaip išsprendžia savo problemas, o dar kiti nutaria, kad tos problemos ne tokios jau didelės."


Knyga pilna sarkazmo, švelnaus jumoro, pamokymų ir silpnybių išjuokimo. Labai nuotaikinga, lengvai, greitai ir ‘skaniai’ susiskaitė. Tikrai labai patiko.

Kuomet gyvenimas prispaudžia ir nebelieka kitos išeities, kaip savo noru pasitraukti iš jo, jis paima ir iškrečia žavingą pokštą. Taip nutiko dviems vyrukams, kurie tą pačią dieną, tuo pačiu laiku atėjo kartis į tą pačią daržinę. Jie pradeda samprotauti, kad būtų žavinga įkurti savižudžių grupę ir numirti visiems kartu gražiai ir su daina. Kaip tarė taip padarė. Padavė skelbimą į laikraštį, kad ieško tokių pačių gyvenimo nuskriaustųjų. Atėjo laiškų krūva. Taigi, pasirodo, kad ne tiek jau mažai žmonių svarsto kaip pabaigti savo varganą ir niekam tikusį gyvenimą. Taigi, draugai surengia slaptąjį savižudžių suvažiavimą. Po visokių švenčių ir juokingų mėginimų nusižudyti, grupelė žmonių nutaria palikti Suomiją ir į Norvegiją ir ten nulėkt nuo skardžio į šaltus vandenyno vandenys. Taigi, visi patraukia. Kaip ir kiekviena kelionė neapsieina be nuotykių. Tačiau kai jau grupė apsisprendžią įvykdyti tai ką buvo sumanę vis kažkas sutrukdo. Taip ir keliaują savižudžių autobusas po Europa. Apsilanko Vokietijoje, nukeliauja į Šveicariją, po to per Prancūziją ir Ispaniją pasiekia Portugaliją ir ten supranta, kad visai nenori pasitraukti iš gyvenimo. Kad ne viskas taip blogai kaip atrodė namuose. Ir kad vis tik gyvenimas yra gražus. Ne viena iš savižudžių porų atšoka vestuves, kiti praturtėja, bet visi toliau laimingai gyvena.

Šioje knygoje labiau nei kitose jaučiasi publicistinis stilius. Bet vis tik nepagadina kūrinio grožio.


Vertinimas: 4/5

Leidėjas: Charibdė

Metai: 2005

Apimtis: 240




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą