"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Gudbergur Bergsson "Paralyžiuotosios mokytojos"

"Italijos universitete studijavęs Benedeto Kročės estetiką ir gavęs puikų išsilavinimą, jaunuolis, sugrįžęs į Islandiją, neranda tinkamos veiklos. Jis kreipiasi į draugus, himines, bet sulaukia tik pašaipos ir paniekos.
Visai nusivylęs jaunuolis sutinka prižiūrėti nuo juosmens paralyžiuotas dvynes, buvusias mokytojas. Šios įsitikinusios, kad vaikinas turi įpatingų galių prikelti jas naujam gyvenimui, ir verčia jį pasakoti nešvankias istorijas.
Trokšdamas joms padėti pasakotojas panyra į nežabotų aistrų ir geidulių fantazijas, ir - stebuklas! - po kelių mėnesių negyvose galūnėse dvynės pajunta pirmuosius gyvybės požymius, bet su kiekviena diena reikalauja dar daugiau.
Taigi ką nori, bet žmonėms padėk - teigia šios itin erotiškos knygos autorius."

Tai antroji mano skaityta knyga iš Islandijos literatūros fondo. Jei pirmoji 'Ir slenka naktis' labai patiko ir ją drąsiai galėčiau priskirti literatūrai (L), tai apie pastarąją negalėčiau to pasakyti. Įvertinau ją 3/5 ir vien tik dėl kai kurių vietų, kurios man labai patiko, ir kuriose atskleidžiamas islandų tautos skirtumai, jų papročiai bei tradicijos. Taip pat ir tos vietos kur kalbama apie Italiją, pasakojama apie miestelius, namus, gyventojus ir kasdienį gyvenimą. Tačiau visą kitą galėčiau pavadinti primityviai gašlu ir tiek. Ir net gi tos pornografinės istorijos, kurias pasakojo pagrindinis veikėjęs, man pasirodė kiek per lėkštos. Tačiau vis tik nedrįsčiau nurašyti knygos.

Pagrindinis veikėjęs, jaunuolis, grižta iš Italijos, kur universitete studijavęs Benedeto Kročės estetiką ir gavęs puikų išsilavinimą, negali susirasti darbo. Jis kreipiasi į draugus, gimines, bet sulaukia tik pašaipos ir paniekos. Visai nusivylęs jis eina dirbti pas iki juosmens paralyžiuotąsias jaunas mokytojas. Šios įsitikinusios, kad vaikinas turi įpatingų galių prikelti jas naujam gyvenimui, ir verčia jį pasakoti nešvankias istorijas. Trokšdamas joms padėti pasakotojas panyra į nežabotų aistrų ir geidulių fantazijas.

"... visuomenė buvo suformuota iš iziolacijos ir žmonių, kurių mąstysena buvo taip iškreipta tradicijų, kad jų geismai kažin ar kada galėjo tapti apčiuopiama realybe."

Bet netikėtai įvyksta stebūklas ir viena iš seserų vėl pradeda vaikščioti. Taigi, pagijus vienai jis buvo priverstas ją vesti, bet kaip palikti kitą vis dar luošą...

"Kiekvieną linksmybę lydi rimti dalykai."

Netrūksta aistrų, erotikos ir nešvankumų. Skaitosi tikrai greitai ir gana smagiai.

Vertinimas: 3/5
Leidėjas: Pasviręs pasaulis
Metai: 2007
Apimtis: 176

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą