"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Thomas Harris "Avinėlių tylėjimas"

"Avinėlių tylėjimas neabejotinai yra vienas iš dešimties pačių garsiausių ir šiurpiausių visų laikų detektyvų.
Blogį pražudyti gali tik dar didesnis blogis...
Sugauti maniaką, pasivadinusį Bizonu Bilu, gali padėti tik maniakas, kurio vardą Jūs žinote… Naujokė FTB agentė Klarisė Starling leisis į pažintį su pačiu talentingiausiu ir pavojingiausiu protu, kurį kada nors pavyko įkalinti agentams. Tačiau prieš įmenant painaus detektyvo mįslę, Klarisė privalės pažvelgti į savo pačios sielos gelmes ir galbūt sužinoti, kodėl netyli avinėliai..."

Pradėdama skaityti tikėjausi labai daug, deja gavau perpus mažiau. Knyga patiko, bet tuo pačiu kiek ir nuvylė. Pristatant šią knygą yra teigiama:

"Avinėlių tylėjimas neabejotinai yra vienas iš dešimties pačių garsiausių ir šiurpiausių visų laikų detektyvų."

Deja... Drįstu pasipriešinti tam teiginiui. Tikrai labai geras detektyvas. Įtraukiantis, mistinis, apgauntis paslaptimi, baisios ir žiaurios žmogžudystės ir niekas negali surasti kaltojo, tačiau šiurpuliukų nesukėlė. Žiūrint filmą daug geriau perteikiama įtampa ir baisumas.

Man visuomet patiko detektyvai apie serijinius žudikus, jei lyginti su praeitais metais skaityta Elise Title 'Romeo', tai ji žymiai geresnė, tačiau tikrai neprilygsta Kathy Reichs 'Deja dead' (jau mirusi). Nors vis tik neatsisakysiu minties kada nors perskaityti ir kitas knygas apie Hanibalą Lekterį.

Tiesiog, likau apžavėta daktaro Hanibalo Lekterio. Toks racionalus, beproto protingas ir įžvalgus, elegantiškas, manieringas ir net tas jo žiaurumas ir negailestingumas kažkaip ne taip išryškėja.

Žudomos jaunos stambios merginos ir nuo jų kūnu nudiriama odą. Tačiau FTB niekaip negali išsiaiškinti kas tai daro, netgi negali sudaryti žudiko psichologinį portretą. Ir štai jaunąjai FTB akademijos studentei atsiranda proga įminti šią mįslę, tai yra jai pasiūloma kreiptis į žymųjį žmogžudį ir kanibalą daktarą Hanibalą Lekterį, kuris jau 8-i metai yra uždarytas labai saugomoje psichiatrijos ligoninėje. Tačiau norint, kad daktaras sutiktų bendradarbiauti ir sudarytų žudiko Bizono Bilo psichologinį portretą, jaunoji agentė turi žaisti su juo psichologinį žaidimą, kuriuo metu ji vėl grįžta į savo praeities košmarus ir bando juos suprasti ir įveikti.

Labai siūlyčiau, kas dar neskaitėt ir nematėt filmo (kas mažai tikėtina) pirmiau perskaityti knygą, o tik po to žiūrėti filmą, nes vis tik man filmas yra daug geresnis nei knyga.

Beja, skaitymui labai trukdė redaktoriaus ir korektoriaus praleistos klaidos.
Bet vis tik rekomenduoju gerų detektyvų mėgėjoms.

Vertinimas: 3/5
Leidėjas: Obuolys
Metai: 2007
Apimtis: 352

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą