"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 9 d., antradienis

Frida A. Sigurdardottir "Ir slenka naktis"

"Romano „Ir slenka naktis“ herojė Nina - rafinuota, savimi pasitikinti šiuolaikinė moteris, reklamos agentūros savininkė. Ji budi prie mirštančios motinos lovos, bando užrašyti giminės istoriją. Nakties tyloje atgyja praeities vaizdiniai, kažkada girdėtų giminės istorijų nuotrupos, pramotės Sunevos mėlyno šalio perdavimas iš kartos į kartą. Naktys prie motinos lovos ir sakmės apie praeitį padeda Ninai suvokti, kad jos individualizmas, bandymas pabėgti nuo giminės saitų, pasinerti į modernų gyvenimą tėra iliuzija. Ninai naujai atsiskleidžia jos egzistencija ir vieta ilgoje giminės moterų likimų grandinėje."


Druskos stulpas.
Ir tarp kristalų
paveikslai,
vinguriuoja pirmyn
siaurais druskos koridoriais,
plonyčiais it siūlas labirintais,
skinasi sau kelią
per kalnus ir nuošliaužas,
senosios sakmės
tirpdo druskos kristalus
žazganos šviesos atšvaituose.



Tai vienos garsiausių islandų rašytojos romanas, kuris išgarsino ją ne tik jos šalyje. Pelnė ne vieną premiją.

Vos tik pradėjus skaityti, buvau labai nustebinta (nes suknyga.lt jos įvertinimas tikrai žemas, o beto, ne viena sakė, kad jo neįveikė), nes knyga tikrai gera ir man labai patiko. Ją įvertinu 5/5.

Pradžioje atrodė, kad parašyta padrikom mintis, tačiau įsigilinus įžvelgiami saitai, kurie visą tai jungia į visumą. Savotiškas rašymo stilius ir minčių dėstymas, bet tai gana būdinga skandinaviškai literatūrai.

Tai graži, liūdna, bauginanti, skaudi, bet žavinga giminės sagą apimanti 6 kartas (moterų). Tas prabėgęs laikas gražina prie istorijos, kuri atskleidžia skirtingas gyvenimo ir mirties sampratas.

"...laikas tėra akimirkų seka, bet ne upė, į kurią kada panorėjęs gali įbristi..."

Pagrindinė veikėja naktimis budi prie mirštančios motinos ir kad naktis slinktų greičiau ji bando atkurti ir užrašyti giminės istoriją. Nakties tyloje atgyja praeities vaizdai, kažkada girdėtų giminės istorijų nuotrupos, pramotės Sunevos mėlyno šalio perdavimas iš kartos į kartą ir nuotrupomis byra į tamsą...

"...neįmanoma nupasakoti dienų, mėnesių, metų, perkelti tikrovės, galima atkurti tik jos dalelę, atskirus įvykius, nuotrupas to, ko neįmanoma apsakyti."

Ji savimi pasitikinti, rafinuota, šiuolaikiška, bent jau taip ji apie save galvojo iki tų naktų. Šios naktys ir prisiminimų nuotrupos leido suvokti, kad jos pastangos pabėgti nuo giminės saitų, jos individualizmas, jos noras pasinerti į modernų gyvenimą tėra iliuzija. Tačiau tai jai padeda suprasti jos vietą ilgoje gimonės moterų likimų grandinėje.

"...kai mes gimstame mes esame kruvinos gėlės, kyburiuojančios ant rausvų stiebelių...Mes visi pakibę ant virkštelių..."

Ši knyga savo tematika artima Henriette E. Moller 'Kaizeris' ir Marianne Fredriksson 'Ana, Hana ir Johana'.


Vertinimas: 5/5
Leidėjas: Vaga
Metai: 2006
Apimtis: 189

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą