"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 18 d., ketvirtadienis

Ian McEwan "Solar" (Saulė)

"Michael Beard is a Nobel prize-winning physicist whose best work is behind him. Trading on his reputation, he speaks for enormous fees, lends his name to the letterheads of renowned scientific institutions and half-heartedly heads a government-backed initiative tackling global warming. A compulsive womaniser, Beard finds his fifth marriage floundering. But this time it is different: she is having the affair, and he is still in love with her. When Beard's professional and personal worlds collide in a freak accident, an opportunity presents itself for Beard to extricate himself from his marital mess, reinvigorate his career and save the world from environmental disaster. Ranging from the Arctic Circle to the deserts of New Mexico, "Solar" is a serious and darkly satirical novel, showing human frailty struggling with the most pressing and complex problem of our time. A story of one man's greed and self-deception, it is a profound and stylish new work from one of the world's great writers."


Tai pasakojimas paliečiantis gana svarbią ir opią mūsų planetos bėdą - globalinį atšilimą. Yra nemažai fizikinių išsireiškimų, gilinimosi į problemą ir sprendimo ieškojimo.

Fizikos profesorius, Nobelio premijos laimėtojas, labai pasižymėjęs savo darbe, tačiau asmeninis gyvenimas nesiseka. Įžengęs į šeštąjį dešimtmetį yra vedęs penktą kartą bevaikis, turintis sveikatos problemų ir labai nelaimingas. Tačiau to problema slypi ne kur nors išorėje ar jį supančiuose žmonėse, bet jame pačiame.
Vieną dieną grįžęs iš Arktikos, jis aptinka savo namuose žmonos meilužį, savo kolegą. Ginčo metu jis žūva, tačiau jo geniali idėja kaip gelbėti planetą nuo globalinio atšilimo pereina į profesoriaus rankas. Ir štai atsiranda nuostabi galimybė dar kartą užsidirbti Nobelio premiją, tik jau ne savu protu ir prakaitu.


Pati idėja labai įdomi, o teorijos atrodo labai realistiškos ir įgyvendinamos. Tačiau pats profesorius man kažkoks nukaršęs senis, kuriam galvoje kaip prisiėsti, prisiliuobti ir 'dulkinti' viska kas juda. Jokios moralės, jokių įsipareigojimų, jokios atsakomybės ir jokių jausmų. Kažkaip man atrodė, kad genialus protai būna kiek kitokie žmones, šiek tiek kilnesni, ypač savo darbo, savo aistros ir savo gyvenimo tikslo (atradimų, mokslo) atžvilgiu.
Knyga gana vidutiniška ir vietomis nuobodoka.
Nežinau kodėl, bet knyga skaitėsi gana sunkiai ir lėtai.

Esu skaičiusi jo 'Atpirkimą', tai pastaroji man nepalyginamai labiau patiko nei ši. Nors žinoma, šios abi knygos labai skirtingos. Bet vis tik tikėjausi labai daug iš jos, bet teko nusivilti. Deja...


Vertinimas: 3/5
Leidėjas: Jonathan Cape Ltd
Metai: 2010
Apimtis: 304

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą