"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Marius Abramavičius "Punktyrai kelio paraštėse: kelionė į Iraną 2009 m. vasarą"

"Knyga suteikia galimybę pažinti šiek tiek kitokį Iraną, tolimą kaip vos įžvelgiamas miražas, pilną įdomių, svetingų ir geranoriškų žmonių, verčia pamiršti nusistovėjusius stereotipus apie šią šalį kaip „apie pasaulio blogio ašį“. Gyvas ir vaizdingas autoriaus pasakojimas kupinas netikėtų atsivėrimų, iliustruojamas nepakartojamais gamtos vaizdais. Poetinės impresijos pinasi su mintimis apie tolimą krašto praeitį, istoriją, papročius ir tradicijas, mirguliuoja spalvomis ir šešėliais, skatina į viską žvelgti sielos akimis. „Netikėtomis akimirkomis tolimose kelionėse susivokiu ir tiesiog būnu ten, kur tuomet save randu, apsikabinu su pasauliu, nurimstu ir priimu.“

Marius Abramavičiaus (g. 1965 m. rugsėjo 13 d. Vilniuje) – fotografas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, keliautojas aplankęs daugelį pasaulio valstybių. Aktyviai dalyvauja Užupio Respublikos kultūrinėje-meninėje veikloje, akcijose, renginiuose, parodose, tarptautiniuose projektuose. Yra Užupio Meno Inkubatoriaus kūrybinių projektų koordinatorius.

2002 m. apdovanotas LATGA-A fotografijos nominacijoje, kaip autorius, kurio kūriniai dažniausiai naudojami Lietuvoje ir užsienyje. 2004 m. LATGA-A apdovanojimas metų autoriui vizualių menų srityje, kaip dailininkui ir fotomenininkui. 2005 m. pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos pripažintas „Metų autoriumi“ dailės ir fotografijos srityje."


“Skaitydamas matyk, jei nematai, tai tikėk, o jei netiki, tai bent pasitikėk…”

“Kelionė visuomet nutolina nuo įprastų ir jaukiai apgyvendintų vietų, bendravimo stereotipų, žinomų maršrutų ir artina prie savęs paties. Tolimos, tolimos kelionės numeta apkibusias kaukes, išlaisvina ir atveria sielą.”

Tai kelioninė knyga, iš dalies kelioninis dienoraštis. Ji suteikia pažinti ne turistinį Iraną. Tai yra visa kelionė vyksta ne per didelius miestus, bet pasirinktu maršrutu per įspūdingai gražias vietas, kaimukus, istorinius paminklus. Bandoma paliesti ir suprasti jų kultūrą, bendravimo stilių. Tiesiog, bandoma pavaizduoti tautos portretą.


Du draugai automobiliu susiruošia į tikrai gana rizikingą kelionę, į Iraną. Vis tik Iranui yra uždėti draudimai, o beto, ir įvažiuoti į šią šalį nėra jau taip paprasta. Pati kelionė prasideda Gruzijoje Tbilisi mieste, iš kur keliaujama į Turkiją, toliau keliaujama Turkijos-Armėnijos pasieniu ir įvažiuojam į Iraną. Irane užtrunkama apie kelias savaites ir kelionė užbaigiama įvažiuojant į Azerbaidžaną ir vėl grįžtant į Gruziją.


Pats autorius gana nominuotas. Jo fotografijos tiesiog nuostabios. Man labiausiai patiko juodai-baltos nuotraukos. Kūrinio kalba vaizdinga ir su nuotraukomis sukuria jausmą lyg pats ten vaikščiotum.


Kūrinyje nemažai pateikiama iš istorijos. Taip pat man labai patiko intarpai su vietinėmis šmaikščiomis istorijomis ir anekdotais.

“Nasredinas, pirmąkart pamatęs jūrą, buvo apstulbęs. Bangos didingais kalnais, baltais putų purslais krito į krantą. Kiek pastovėjęs jis priėjo prie vandens ir paragavo.


- Tik pamanyk, šitiek pretenzijų, o netinkama gerti.”

Knygoje labai gerai paaiškinama politinė ir ekonominė šalies padėtis, vyro ir moters statusai, religijos ypatumai, apranga ir t.t. Taip pat autorius duoda patarimus busimiems keliautojams, kurie sugalvos apsilankyti tolimame Irane.

Knyga labai patiko. Tiesiog per porą dienų aplankiau šitiek nuostabių vietų. Knyga tikrai turėtų patikti kelionių mylėtojoms.


Vertinimas: 5/5

Leidėjas: Versus Aureus

Metai: 2010

Apimtis: 304



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą