"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Joseph Kanon "Gerasis vokietis"

"Visos širdys turi paslapčių. Vienos pavojingesnės už kitas

Josephas Kannonas (g. 1946m.) yra vienas geriausių šiuolaikinių amerikiečių istorinių detektyvų autorių, kurio romaną „Gerasis vokietis" ekranizavo Oskaro laureatas Stevenas Soderberghas, o pagrindinius vaidmenis sukūrė Georg'as Clooney ir Cate Blanchett. Savo kūrybos motyvus autorius apibūdina fraze:

„Aš rašau tai, ką man patinka skaityti". Autorius Harvarde ir Kembridže įgijo puikų išsilavinimą. Jo romanai pateikia naujas ir nepapratai intriguojančias istorinių įvykių interpretacijas.

Šis dėmesį prikaustantis detektyvas vienu metu yra ir jaudinanti meilės istorija, ir meistriškai sukurtas pasakojimas apie kovą dėl geopolitinės kontrolės pokario Vokietijoje.

Žurnalistas Džeikas Geismaras, rengęs reportažus Berlyne prieš karą, vėl sugrįžta į nusiaubtą miestą, kuriame įtakos zonas bando pasidalinti amerikiečiai, rusai ir britai. Oficialiai jis rengiasi aprašyti Postdamo konferenciją, o iš tikrųjų nori susirasti moterį, kurią myli.

Paaiškėja, jog Džeiko karo laikų mylimoji Lena stebuklingai liko gyva. Tačiau jos vyras matematikas pradingo keistomis aplinkybėmis... Dabar jį medžioja ir amerikiečių, ir rusų žvalgyba.

Kai Trumanas, Čerčilis ir Stalinas pradeda pirmąją pokario konferenciją, Džeikas tampa keisto įvykio liudininku: ežero pakrantėje Postdame išplaukia nušauto meksikiečių kareivio kūnas. Žurnalistas net neįtaria, jog dabar jam teks pasinerti į intrigų, korupcijos ir išdavysčių sūkurį..."

1945 m. pavasario pabaiga, o taip pat ir karo Europoje pabaiga. Berlynas virtęs griuvėsiais ir lavonų krūvomis, po kurį vaikšto išbadėja ir pervargę žmonės, kuriame karaliauja rusų, amerikiečių ir britų armijos ir kurios nepasidalina to, ką dar galima būtų pasigrobti ir taip jau iš sudraskytos ir išniekintos šalies ir miesto.

Amerikiečių žurnalistas atvyksta į suniokotą ir sugriautą Berlyną, kuriame dar prieš karą paliko didžiai mylimą moterį. Surengtoje konferencijoje, kuri vyko rusų armijos valdomoje Berlyno dalyje, atrandamas amerikiečių karininko lavonas su didele pinigų suma. Kadangi karas tik baigėsi ir tokių vaizdų apsčia, niekas nelabai ir rūpinasi išsiaiškinti kas gi nutiko nelaimingam kareivėliui. Tačiau žurnalistas nebūtų žurnalistu, jei neturėtų ilgos nosies ir nemėgtų jos kaišioti ten kur nereikia. Taigi, Džeikobas pradeda savąjį tyrimą, o taip pat lygiagrečiai tam jis ieško savo mylimosios ir tikisi, kad ji stebuklingai išgyvena visas tas baisybes ir destrukcija. Istorija įsisuka į intrigų, korupcijos, išdavysčių pasaulį, kuriame vyksta narši kova dėl geopolitinės kontrolės pokario Vokietijoje. Visas tas intrigas, žiaurumus ir purvą prašviesina ir suminkština aistringa ir tyra meilės istorija.

Labai lengva, intriguojanti ir atpalaiduojanti, įtraukianti ir nubloškianti į istorinių įvykių verpetus istorija. Lengvai skaitosi, o detektyvinė intriga ir paslaptis išlaikoma iki pat paskutinių puslapių. Man labai patiko ir ne tik todėl, kad aš esu knygų apie antrąjį pasaulinį karą ir pokario laikotarpį gerbėja.


Vertinimas: 4/5
Leidėjas: Obuolys
Metai: 2008
Apimtis: 512

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą