"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugsėjo 22 d., ketvirtadienis

Jane Austen "Įtikinėjimas"

"Anglų rašytoja Jane Austen romane „Įtikinėjimas" pasakoja apie jaunos moters likimą ir klaidų bei abejonių temdomą meilę. Ši rašytojos sukurta istorija labai panaši į Pelenės – joje yra ir aplinkinių deramai nevertinama veikėja, ir gražusis princas, ir akimirka, kai visiems atsiveria akys, o tie, kurie daug ko nebrangino, dar gauna progą pamėginti susigrąžinti tai, ką kažkada buvo praradę.
Pagrindinė romano „Įtikinėjimas“ herojė Ana Eliot yra tuščiagarbio dvarininko, kuriam svarbus tik išorinis grožis ir blizgesys, vidurinioji duktė. Ana, priešingai nei jos tėvas, jautri ir subtili mergina. Nors Anai jau dvidešimt septyneri, ji vis dar netekėjusi, ir visi įsitikinę, kad ši moteris šeimos jau ir nesukurs.
Viskas galėjo būti kitaip... Prieš septynerius metus Ana turėjo sužadėtinį – patrauklų jūrų laivyno karininką Frederiką Ventvortą. Jis buvo protingas ir kupinas ambicijų, tačiau beturtis, kas buvo be galo svarbu Anos tėvui ir artimiesiems. Tad jauna mergina, neatlaikiusi aplinkos spaudimo, sužadėtuves nutraukė. Nors užgniaužti meilės Frederikui taip ir nepavyko...
Ir štai po septynerių metų buvęs sužadėtinis vėl čia. Dabar jis jau per karą labai praturtėjęs kapitonas. Ir vis dar neatleidęs Anai už tai, kad kadaise jį atstūmė... Negana to, žaviam vyrui nestinga panelių dėmesio...
Koks vis dėlto šios neišsipildžiusios meilės likimas? Ar praeities klaidos bus atleistos, ar dvi mylinčios širdys iš tiesų gali nugalėti visas kliūtis?"


Nuostabioji, nemirtingoji klasika. Kaip malonu buvo vėl panirti į XIXa. pradžios Anglijos aukštuomenės gyvenimą, tą puošnumą, pompastiką ir tuštybę. Austen knygos pasižymi jausmingumu, subtilumu ir žodžio grožiu ir tikrai tos meilės istorijos nėra banalios ir klišinės. "Įtikinėjimas" yra paskutinis užbaigtas darbas prieš mirtį. Joje pasakojama ne tik apie meilę, tarpusavio santykius, šeimos vidaus gyvenimą, tuščiagarbiškumą, turto ir titulų vaikymąsi ir gyvenime suteikiamą antrąjį šansą.

Ši knyga - tai Anos Eliot istorija, jos likimo vingiai, padarytos klaidos ir atgaila už jas. Ji vidurinioji duktė, šeimos pilkoji pelytė, tyli, kukli ir santūri. Jos tėvas pasipūtęs ir tuščiagarbis dvarininkas. Apart išvaizdos jis toliau nemato. Jos jaunesnioji sesuo - tėvo kopija, kuriai terūpi apdarai ir pobūviai. Vyresnioji sesuo amžinai niurzganti ir dejuojanti, viskuom nepatenkinta ir jaučiasi amžinai visų skriaudžiama. Niekam nerūpi jos likimas, jos skausmas, kančia ir širdgėla. Ji yra šeimos pilkoji pelytė.
Jai 27-eri metai, o ji vis dar netekėjusi, nors yra graži, elegantiška, protinga, pilna ambicijų dama, tačiau tarp kitų tiesiog pranykstanti.
Prieš 8-erius metus jai teko nutraukti sužadėtuves ir atstumti savo gyvenimo meilę. Ją tuo įtikino jos motino draugė, nes jos manymu jis buvo netinkamas jai kandidatas. Nesvarbu kad karininkas, bet beturtis. Ir nesvarbu, kad jos širdis kalbėjo priešingai, dėl savo jaunumo ir nepatyrimo ji labai lengvai pasidavė įtikinėjimams.
Ateina tokia diena, kai jos tėvas iššvaisto paskutinius jų turto likučius ir jie priversti išnuomoti savo šeimos dvarą, kad nereiktų jo netekti už atsiradusias skolas. Ir štai kai ji atsiduria tokioje nepavydėtinoje padėtyje į jos gyvenimą sugrįžta jos Frederikas. Net gi po šitiekos metų jos širdis tiesiog apmiršta vos išvysta jį. Jis toks pat gražus ir elegantiškas, manieringas, bet su liūdesio šešėliu veide. Pasikeitė tik vienas dalykas, jis per tą laiką susikrovė tikrai nemažus turtus ir tapo svajonių jaunikiu.
Kuomet vėl susitinka vis taip pat tebemylinčios širdys iškyla tokie klausimai, kaip ar sugebės atleisti ir visą skausmą ir pažeminimą palikti praeityje ir ar bus suteiktas jų meilei antrasis šansas, o galbūt visai neverta statyti oro pilių, kurioms nelemta išlikti.

"Įtikinėjimas" yra viena iš labiausiai man patikusių Jane Austen knygų. Joje labai gerai atskleidžiamas to meto aukštuomenės tuščiagarbiškumas, vaikymasis titulų, svetimo turto skaičiavimas, sau naudos ieškojimas, tuštybė, sugedimas ir be galinė meilė paskaloms. Bet net ir tokioje aplinkoje gimsta ta tikroji meilė, kurį nugali visus sunkumus ir kliūtis, negandas ir laiką.
Pasakojimas labai gražus, lyriškas ir nuoširdus. Tik labai gaila, kad knygos užteko vos porai vakarų...
Rekomenduoju ne tik Austen gerbėjams. Manau kiekvienas ras kažką tik sau.


Vertinimas: 5/5
Leidėjas: Alma littera
Metai: 2011
Apimtis: 232 psl.
Orginalus pavadinimas: Persuasion

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą