"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. spalio 31 d., pirmadienis

Kate Atkinson "Case Histories" (Bylos istorijos)

Atradau šią rašytoją visai netikėtai ir atsitiktinai, o tiksliau pirmiau pamačiau televizijos serialą pastatyta pagal šią knygą. Tik po to "pagooglinau" ir atradau, kad jau ne viena knyga yra išleista šioje serijoje apie privatų detektyvą Jacksoną Brodie. Kadangi serialas labai patiko, tai ilgai negalvodama įsigijau ir knygas ir tikrai nepasigailėjau. Bet jau pirmoji knyga šioje serijoje savo turiniu labai artima serialo turiniui (arba atvirkščiai). Istorija pagavo ir užkabino, tiesiog nepastebimai vertėsi puslapis po puslapis. Užteko kelių vakarų šiai knygai. Labai geras detektyvas nuo pat pirmos eilutės ligi paskutinės.

Jackson Brodie buvęs policijos inspektorius, šiuo metu verčiasi privataus detektyvo darbu. Jis pasauli dalina į dvi dalis - pametei kairėje, radai dešinėje, bet šios puselės pasirodo niekada nesueina. Veiksmas vyksta Cembridge, kur jis niekuomet nesijautė kaip namie. Jo santuoka negrįžtamai suiro, jis labai pasiilgsta dukters. Visą laiką jį supa mirtis, intrigos ir nelaimės. Jis visuomet atsiduria visų įvykių sūkuryje ir gana dažnai net nukenčia nuo to. Ji nuolatos persekioja jo šeimos tragedija, jis vis grįžta ir grįžta mintimis į tą dieną, kai buvo rastas jo sesers lavonas ir ne už ilgo jis rado pasikorusi savo vyresnįjį brolį. Tos dienos vaizdiniai niekada jo nepalieka, jis niekada nerado atsakymų į klausimą kodėl.
Tarp prapuolusių kačių paieškos ir neištikimų sutuoktinių gaudymo, jam tenka tirti tris painias, labai tragiškas, pilnos mistikos ir paslapčių ir labai senas bylas. Kai kurios bylos yra daugiau nei dviejų dekadų senumo. Tai trijų šeimų tragedijos.

Pirmoji byla: Olivija Land yra jauniausia dukra šeimoje. Vieną labai karštą vasaros naktį mergaitė dingsta iš palapinės sode. Po kelių dešimtmečių mirus tėvui, dvi sesės perrinkdamos tėvo daiktus surado mėlynąją pelę. Bet juk būtent su šiuo žaislu niekada nesiskirdavo jauniausioji jų sesutė.

Antroji byla: Laura yra jauna, graži, savimi pasitikinti, protinga mergina įsidarbinusi prestižinėje teisininkų firmoje. Deja, pačią pirmą jos darbo dieną ją nužudo maniakas įsiveržęs į ofisą. Jos tėvas negali nusiraminti dėl to, kad po šitiek metų vis dar nesurastas jos dukros žudikas. Policija jau seniai nuleido rankas, nes byla atsidūrė aklavietėje, dėl to jam belieka ieškoti pagalbos kitur.

Trečioji byla: Michelle vieną dieną suvokia, kad atsidūrė tikrame pragare - amžinai verkiantis ir zyziantis vaikas, kuris neleidžia susikaupti mokslams, nesibaigiantys namų ruošos darbai, per daug dėmesio reikalaujantis vyras, kuris net nesistengia jos suprasti, į šipulius sudužusios svajonės ir ateities planai. Apimta begalinės nevilties, ji padaro didžiausia savo gyvenime klaidą , už kurią mokės visą likusį gyvenimą.

Privatus detektyvas ne tik ieško nusikaltimo kaltininkų, bet ir narplioja šeimų paslaptis ir tragedijas. Jam pavyksta įminti seniai palaidotas ir visų pamirštas paslaptis, atranda tai, kas geriau ir liktų pamiršta praeityje. Jacksonas neatsiejamai įsijungia į savo klientų gyvenimus, jų sielvartą, džiaugsmus ir troškimus. Jis suvokia, kad ne tik jis jiems reikalingas, bet ir jie jam. Tie žmonės tampa neatsiejama jo gyvenimo dalimi.

Autorė meniškai sujungia visas šias tragedijas į visumą. Jos sukurtas pagrindinis personažas tiesiog apkerėjo mane. Jis jautrus, nuovokus, mokantis išklausyti ir suprasti, užjaučiantis, malonus ir mandagus. Apžavėjo ir jos rašymo stilius ir pateikimas, istorijos dėstymas ir įvykių rutuliojimo pagreitis. Visą istoriją gaubia tiršta nežinomybės migla, kas daro knygą dar įdomesne. Man viskas knygoje patiko ir viskas tiko. Patyriau neapsakoma skaitymo malonumą.
Kam patinka geros detektyvinės istorijos, tikrai rekomenduoju šią knygą. Gaila, kad Kate Atkinson kūryba nelabai vertinama leidėjų. Tėra išversta viena vienintelė jos knyga "Anapus fotografijų" (1999 m., Alma littera), bet aš vilties neprarandu.
Taip pat rekomenduoju pažiūrėti ir 2011 metais britų sukurtą serialą, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Jason Isaacs.


Vertinimas: 5/5
Leidėjas: Black swan
Metai: 2011
Apimtis: 432

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą