"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. spalio 31 d., pirmadienis

David Nicholls "Viena diena"

"David Nicholls romano „Viena diena“ istorija prasideda 1988-ųjų liepos 15 dieną. Ema Morli ir Deksteris Meihju švenčia išleistuves. Rytui brėkštant išmintingoji ir visada griežtus principus turinti Ema guli lovoj su vėjavaikiškuoju Deksteriui, kuriuo žavisi jau kelerius metus, ir po kartu praleistos nakties dalinasi savo ateities planais... Rytoj jie pasuks skirtingais keliais. Garbėtroška Deksteris ruošiasi keliauti, jis svajoja apie ekstremalų gyvenimą daugybės moterų apsuptyje, savo pavardę įsivaizduoja mirguliuojant laikraščių antraštėse. Tuo tarpu Ema yra užsispyrusi jauna moteris, pasiryžusi sunkiai dirbti ir gyvenime daug pasiekti. Ji turi aiškias vertybes ir tikslus, kurių niekada neišduoda. Tad Ema abejoja, ar ši naktis su Deksteriu nebuvo klaida, bet... juk jo rytoj nebebus.
Ir iš tiesų jie pasuka skirtingais keliais, tačiau ši naktis tampa jų savotiškos draugystės pradžia. Romano veiksmas apima du dešimtmečius. Kiekvienoje dalyje veiksmas vyksta tą pačią kalendorinę liepos 15 d. ir taip kas metai atskleidžiama tolesnė šių dviejų žmonių gyvenimo ir tarpusavio santykių istorija. Romano struktūra išties neįprasta ir intriguojanti.
David Nichols romanas „Viena diena” – tai juokinga ir graudi istorija apie meilę ir draugystę, apie tai, kad kartais visą gyvenimą taip ir gyveni net neįsivaizduodamas, kad tai, ko ieškai, yra visai šalia tavęs…"


Visas pasaulis lyg iš protėjo dėl šios knygos. Ji pasirodė 2009 metais, bet tikro savo populiarumo susilaukė tik 2010 metais. Ją skaitė visur - stotelėse laukiant autobuso, prie gydytojo kabineto, eilėje ir t.t. Kur be pasisuktum matytum tą patį viršelį. Pamenu panašiai būdavo su Hario Poterio knygom. Žmones apimdavo psichoze, nes kur beeitum matytum tą patį. Net gi sėdint metro tave visą laiką supdavo mažiausiai penki žmonės, kurie skaitė tą pačią knygą. Toks pat panašus efektas buvo ir su Dan Brown knyga "Da Vinčio kodas". (Kalbu apie Anglijos gatves. Pačiai teko susidurti ir visą tai pamatyti). Taip pat buvo ir su šia knyga. Nors šį knyga ir šiais metais labai populiari ir skaitoma, nes lapkričio 4 d. plačiuose ekranuose pasirodys filmas, sukurtas pagal šią knygą.

Knyga ne vienoda su savo pakilimais ir nuosmukiais. Skaitėsi irgi ne vienodai. Pradžioje viskas atrodė gana monotoniškai ir nuobodžiai, vienu žodžiu nieko nebuvo ypatinga, po to istorija įgavo šiokį tokį pagreitį ir knyga ėmė patikti ir įtraukė. Tai netipiška meilės istorija, nes didžiąją savo dalimi tai romanas apie draugystę, prisirišimą, dvasinį artumą ir trauką.

Ema ir Deksteris susitinka išleistuvių vakarą. Praleidžia kartu vieną naktį ir kitą dieną kiekvienas patraukia savais keliais. Ta naktis nesujungė jų romantiškais santykiais, bet jie tapo viso gyvenimo draugais, kuriuos kaip magnetas traukė vienas prie kito. Kiekvienas knygos skyrius vis grįžta į tą pačią liepos 15 dieną per kitus dvidešimt metų. Metai iš metų veikėjai keičiasi, gyvena savo gyvenimą, kuria savo karjerą, patiria gyvenimo nuosmukius, įsimyli ir išsiskiria su kitais partneriais, bet visą laiką prisimena vienas kitą.
Po išleistuvių Emai tenka dirbti padavėja, tuo tarpu Deksteriui sekasi kur kas geriau, jis dirba prodiuseriu televizijoje.Tačiau Ema nepasiduoda ir kyla karjeros laipteliais - tampa mokytoja, o neužilgo jos svajonė išsipildo ir jai pavyksta tapti rašytoja, kurios knygas leidžia. Deksteriui kiekvieni metai atneša vien tik nusivylimus ir nuosmukį - jis nusirita iš prodiuserio pozicijos iki šou laidų vedėjo televizijoje, tuomet tenka tenkinti naktinėmis laidomis kabelinėje televizijoje, o netrukus ir iš viso atsisveikinti su darbu televizijoje.
Nors jie visą laiką vienas kitam simpatizuoja ir myli vienas kitą, jie to neparodo, kiekvienas turi kitus mylimuosius. Ema kurį laiką gyvena su savo draugu Ianu, o Deksteris netgi veda ir susilaukia dukrelės. tik santuoka ilgai netrunka. Ir štai jie susitinka Paryžiuje ir pagaliau ryžtasi išsiaiškinti tarpusavio santykius ir juos siejančius jausmus. Gyvenimas įgyja kitokį pagreitį ir nusidažo visai kitokiomis spalvomis. Bet gyvenimas ne visada būna toks gražus, spalvotas ir pilnas laimės, ateina ir nelaimių ruožas, kuris viską nudažo juodai, kuomet viskas atrodo be beviltiška ir be ateities.
Deksteris ir Ema yra labai skirtingi. Jie skirtingai suvokia ir priima pasaulį, jie svajoja apie skirtingus dalykus, jie skirtingai siekia savo tikslų, jie skirtingai išgyvena užplūdusius jausmus ir užklupus nesėkmei, bet juos jungia stiprus dvasinis ryšys, kuris verčia niekada nepamiršti vienas kitos.

"Viena diena" - tai juokinga ir tuo pačiu labai liūdna, jausminga, išgyventa meilės istorija. Tai knyga apie dviejų žmonių augimą ir tobulėjimą, ryžtingumą ir tikslų siekimą, svajonių įgyvendinimą ir keitimąsi, kilimą ir nuopolius, populiarumą ir bandymą vėl viską pradėti iš naujo.

Knyga patiko, bet vis tik nelikau ją apžavėta, o viskas dėl Deksterio charakterio. Jo kvaili poelgiai, mąstymo vingiai, neryžtingumas, o ypač girtos blevyzgos tiesiog varė iš proto. Jei būtų galima jį susitikti, tai turėčiau nemažai ką jam pasakyti :) Tas jo nebrandumas, kvailumas ir nerimtumas neleido mėgautis istorija. Norėjosi kiek kitokio pagrindinio herojaus. O šiaip romanas skaitėsi labai lengvai ir greitai ir tikrai nesigailiu, kad ją skaičiau, ir tikrai žadu pažiūrėti ir jos ekranizaciją.


Vertinimas: 3/5
Leidėjas: Alma littera
Metai: 2011
Apimtis: 448
Originalus pavadinimas: One day

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą