"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. spalio 29 d., šeštadienis

Rebecca Dean "Auksinis princas"

"Rūpestingai suderintas septyniolikmečio Velso princo, būsimojo karaliaus Edvardo VIII, gyvenimas drastiškai pasuka kita linkme. Vieną 1911 metų gegužės dieną, neatsargiai lėkdamas automobiliu, princas Deividas netoli Snovberio kliudo dviračiu važiuojančią merginą Rozą Hauton. Jis nugabena sužeistąją į namus, kur akimirksniu įsimyli jauniausią jos seserį Lilę. Seserų Hauton gyvenimas pilnas pramogų ir nuotykių, puikių vakarėlių ir linksmybių, visai neprimenantis griežto ir nuobodaus karaliaus Jurgio V dvaro gyvenimo. Niekada draugų neturėjęs sosto įpėdinis Deividas vis dažniau svečiuojasi Snovberyje, kur gali apsimesti, kad yra paprastas jaunuolis. Jis pasiperša Lilei, bet jo tėvas, karalius Jurgis V, neduoda sutikimo vedyboms. Kai Deividas pagrasina atsisakyti teisės į sostą, Lilei tenka rinktis tarp savo ir visos Anglijos gerovės Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse."


Lengva, romantiška istorija apie Britanijos karališką šeimą ir princo meilę nekilmingajai. Autorę parašyti šį romaną įkvėpė istorija, kuomet karalius Edvardas VIII atsisakė sosto dėl meilės nekarališko kraujo merginai. Tai buvo pirmasis ir vienintelis karalius, kuris dėl meilės pasielgė šitaip drastiškai ir pasiaukojančiai.
Romanas skaitosi lengvai ir greitai. Parašytas neblogai ir stilius nieko. Patiko tai, kad knygoje romantika subtili ir nepersaldinta. Gal dėl to knyga skaitėsi dar maloniau ir įdomiau.
Knygoje susipina tikra istorija su autorės fantazija. Gana įtikinamai atkurta to meto aplinka ir nuotaikos su savo dar išlikusiomis griežtomis etiketo taisyklėmis, rafinuota apranga, elito paskalomis ir pramogomis. Nemažai paminima ir to meto įvykių ir politinių judėjimų. Kaip tik tuo metu vyko moterų judėjimai. Jos kovojo už moterų teises ir lygybes. Mitingai, protestai garsios kalbos ir arši kova už įstatymų pakeitimus. Taigi, tai buvo ne tik feminizmo judėjimas, bet ir seksualinių mažumų (lesbiečių) judėjimo pradžia. Kovotojos už moterų suvaržymų ir priespaudos panaikinimą buvo vadinamos sufražistėmis. Už šių idėjų skelbimą ir reiškimąsi viešai buvo persekiojama ir sodinama į kalėjimus, kuriuose vis dar buvo taikomi įvairiausi kankinimo metodai, tarp jų ir priverstinis maitinimas, kuris buvo dažniausiai taikomas sufražistėms.

Vieną gegužės dieną 1911 m. princas Edvardas savo mašina užkabina ir parbloškia dviračiu važiuojančia Rozą. Šio atsitikimo dėka, jis susipažįsta ir su kitomis jos seserimis, tarp kurių jis pamato tą, kuri apverčia visą jo gyvenimą aukštyn kojom. Iki tos dienos viskas buvo sustyguota ir suplanuota į priekį, viskas vyko motiniškai jam gerai pažįstama ir jau atsibodusia vaga. Meilė ne tik suteikia gyvenimui prasmės, nudažo viską vaivorykštės spalvomis, bet ir sulygina visus, suteikia sparnus, stumia pirmyn, priverčia keistis. Ši meilė jam ne tik buvo atgaiva po gyvenimo rutinos, bet ir suteikė jėgų tverti visas tas karališkas apeigas ir prievoles, taip pat ji apgaugė ji komforto, artumo, laimės ir šilumos skraiste, visu tuo ko labai trūko karališkai šeimai ir tarpusavio santykiams. Jis pasiryžta įveikti visus sunkumus ir paprašo tėvo leidimo vesti ne karališko kraujo merginą. Deja, karalius Jurgis V nusiteikęs tokioms kvailybėms ir išsišokimams.
Šiame romane istorija rutuliojasi ne tik apie Edvardo ir Lilės meile, tai ir seserų istorija, šalies istorija, politiniai įvykiai. Išrinktosios merginos šeima labai "spalvinga".
Lilė - gražuolė, atsidavusi, pasiaukojanti, visapusiškai nuostabi asmenybė, romantikė. Ji visą savo gyvenimą skyrė dailei ir menui.
Roza - aktyvi kovotoja už moterų teises, pirmoji moteris pradėjusi rašyti straipsnius laikraščiui.
Marigolda - maištinga siela, seksuali ir mėgstanti šokiruoti, jai neegzistuoja jokie tabu.
Iris - tylioji ir nuolankioji pelytė, be galo jautrios sielos, visa esybe atsidavusi namams ir šeimai.
Visos keturios seserys tokios skirtingos , tokios nepanašios, bet jas sieja ne tik šeimos ryšiai, bet ir tarpusavio artumas. Jų charakteriuose atsispindi laikotarpis, kuomet moteris pradeda reikštis, pradeda skleistis kaip gėlės pavasari.

Romanas labai spalvingas ir nuotaikingas. Tiesa, su labai netikėta ir nenusaldinta pabaiga. Kuomet skaičiau, aš planavau ir tikėjausi visai kitokios pabaigos, bet tikrai nenuvylė.


Karalius Edvardas VIII

Wallis Simpson - moteris, dėl kurios atsisakoma titulo


To meto laikraštis London Herold paskelbė skandalinga ir neįtikėtina naujieną


Vertinimas: 4/5
Leidėjas: Obuolys
Metai: 2011
Apimtis: 480

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą