"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2012 m. liepos 21 d., šeštadienis

Jeannette Walls "Neprijaukinti arkliai"

"Naujoji Jeannette Walls knyga – autobiografinis romanas apie autorės močiutę Liliją, kuri, pasitelkusi moterišką drąsą ir sumanumą, padėjo visai šeimai įveikti audras, sausras, potvynius, asmenines tragedijas ir Didžiąją depresiją.
Lilija visad buvo kupina beatodairiško ryžto įgyvendinti tai, ką sumaniusi: vos šešerių ji jau padėdavo tėvui tramdyti laukinius arklius; sulaukusi penkiolikos išėjo iš namų ir penkis šimtus mylių keliavo per Naująją Meksiką į tolimą provincijos miestelį mokyti vaikų, turėdama tik revolverį užantyje ir kumelę. Vėliau ji išmoko vairuoti automobilį, valdyti lėktuvą, gyveno Arizonos rančoje, „kurioje dirbo visas šimtas pakvaišusių kaubojų“. Lilija visą gyvenimą kovojo prieš įvairias visuomenės ydas – už moterų, indėnų teises, už visus, „netelpančius“ į visuomenės stereotipų rėmus. Ji užaugino du vaikus, kurių vienas – autorės motina, įamžinta romane Stiklo pilis (Vaga, 2010 m.).
Taip anais didelio sunkmečio laikais gimė vienos nepalaužiamos dvasios moters istorija."


Tai biografinis romanas. Autorė pasakoja apie savo šeimą. Tai ne pirmoji biografinė šios autorės knyga. "Stiklo pilis" pasakojo jos mamos istoriją, o ši pasakoja apie jos senelės Lilijos gyvenimą. Ėmiausi šios knygos, nes paviliojo aprašymas. Tai istorija apie dvasiškai stiprią, ryžtingą ir karingą moterį, o man tokios knygos labai traukia ir patinka. Kažkaip juose atrandi ir pasisemi ryžto kai kuriems poelgiams arba randi pasiteisinimą savo užsispyrimui ir atkaklumui. Taigi, griebiausi šios knygos su tokiu užsidegimu ir viltimis, kad tikrai buvo liūdna pripažinti, jog knyga man pasirodė labai vidutinė ir įpusėjus teko per ją sunkiai "irtis", o ne su malonumu "plaukti". Kažko labai trūko pačioje istorijoje. Gal jautrumo, jausmingumo, meilės proveržių. Knyga mano dėmesį prikaustydavo tik atskirais momentais, o visą kitą likusi laiką tekdavo žiovauti ir galvoti "na kada bus kokia nors vėl įdomesnė vietelė". Gal dėl to ir skaičiau šią knygą kelis mėnesius su didžiulėmis pertraukomis. Knygą galiu padalinti į dvi dalis. Pirmoji dalis - vaikystė ir iki vestuvių su Džimu - skaitėsi labai įdomiai ir greitai, antroji dalis - santuokinis gyvenimas - buvo nuobodi ir monotoniška. Nors tikrai nesigailiu, kad perskaičiau šią knygą. Buvo istorijoje detalės, kurios mane domino. Neblogai atvaizduotas to meto laikotarpis, jo dvasia, tradicijos ir tuometinis požiūris į kai kuriuos dalykus. Skaitant šiek tiek kliuvo rašymo stilius ir pačios istorijos rutuliojimas. Vietomis nervindavo bereikšmiai ir banalūs dialogai ar bereikšmiai poelgiai, aklumas ir besąlygiškas paklusnumas stereotipams, lyg mantrą kartojamiems posakiams "ką žmonės pasakys", "tai nepadoru", "šitaip moteriai nepridera" ir pan.

Lilija Smith yra nepailstanti kovotoja, mokytoja, ūkininkė, arklių tramdytoja, pokerio lošėja ir kontrabandininkė. Ji nesibodėjo jokio darbo, neskirstė jų į vyriškus ir moteriškus. Dar būdama vaikas padėjo tramdyti laukinius arklius. Paauglė paliko namus ir keliavo šimtus kilometrų viena, kad pradėti mokytojos darbą mažoje kaimo mokyklėlėje. Vairavo automobilį, išmoko valdyti lėktuvą. Gyvenimas jos visai nelepino, teko išgyventi labai daug -  sausras, uraganus, potvynius, skurdą ir visas kitas negandas bei sunkumus, kuriuos jai buvo paruošęs gyvenimas. Jai teko išgyventi Didžiąją depresiją, kurios metu ji užsiėmė kontrabandą ir kitais nelegaliais dalykais, kad tik pramaitintų savo šeimą. Taip pat teko išgyventi ne vieną asmeninę tragediją, kurios įrėžė gilias žymes jos sieloje - Helenos savižudybę, pirmojo vyro apgaulę ir pirmosios santuokos nusivylimus. Ji atkakliai kovojo už moterų teises, indėnų teises, bei visų kitų, kuriuos bendruomenė atstumdavo. 
Po pirmos nesėkmingos santuokos, ji ištekėjo už Džimo. Su juo susilaukė dviejų vaikų, viena iš jų buvo ir autorė mama. Valdė didžiulį ūkį Arizonoje. Ji nebijojo sakyti tiesos, buvo griežta, kartais net kietaširdė, užsispyrusi, atkakli, nepailstanti, bet visuomet stengėsi būti teisinga. Sunkūs ir negailestingi laikai užaugino dvasiškai stiprią ir niekada nepalūžtančią moterį. Kuomet ji su šeima išsikėlė gyventi į miestą, ji nuolatos kartodavo, kad ji nepritampa prie tokio gyvenimo ir jaučiasi lyg neprijaukintas arklys. Tenais jai trūko erdvės, sunkaus darbo nuo aušros iki sutemų, laukinės gamtos ir nesuvaržytų jausmų.

Vidutiniška knyga, gana monotoniška ir nuobodoka, bet vis tik yra iš ko pasimokyti gyvenimiško atkaklumo ir pasisemti ryžtingumo bei drąsos. Jei patinka lėtai besirutuliojančios istorijos apie tikras asmenybes, tuomet verta imti į rankas šią knygą.


Vertinimas: 3,5/5
Leidėjas: Vaga
Metai: 2012
Apimtis: 328
Originalus pavadinimas: Half broke horses     

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą