"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2012 m. birželio 29 d., penktadienis

Camilla Läckberg "Ledo princesė"

"Lavono akys buvo gailiaširdiškai užmerktos, tik lūpos ryškiai mėlynos. Plonas ledo sluoksnis aptraukė liemenį, visiškai paslėpdamas apatinę kūno dalį.


“Ledo princesė” pradeda trilerių seriją:  Fjelbaka, kur gyvena tik 1000 gyventojų, ir visi vienas kitą pažįsta; šcherai, saulėje mirguliuojantis vanduo, ramios įlankos, laiveliai… Saugu, ramu ir gera.  Taip mano ir žurnalistė Erika Falk, į gimtąjį kaimelį atvykusi tvarkyti mirusių tėvų namo.  Kaip tik todėl ją taip sukrečia vaikystės draugės žūtis: gražuolė Aleksandra randama vonioje perpjautais riešais, žiemos šaltis jos kūną jau pavertęs ledu. Tačiau sunku patikėti, kad tai savižudybė. Ši mirtis neduoda Erikai ramybės; toliau rausdamasi draugės gyvenime, ji atskleidžia vis daugiau paslapčių. Kai prie tyrimo prisideda ir kitas Erikos vaikystės draugas, tyrėjas Patrikas Hedstriomas, kai kam ima darytis ankšta... Tačiau ar kaimelio gyventojai pakęs beatodairišką kišimąsi į tai, kas turėtų likti už uždarų durų? Erikos ir Patriko tandemas įsuka skaitytoją į šiurpinantį verpetą, kunkuliuojantį po iš pažiūros ramiu ledu."


Dar vienas tikrai geras skandinaviškas detektyvas. Tiesiog skaitai ir džiaugiesi siužeto painumu, istorijos netikėtais vingiais ir romantiška meilės linija. Tai šiuolaikinio klasikinio detektyvo atmaina. Visa istorija gana paini ir apipinta praeities mistikos migla, tačiau pats pasakojimas alsuoja ledo ramybe. Jame nėra jokių kruvinų scenų, žiaurių niekinimų ar persekiojimų. Kiek primena tradicinius anglų kriminalinius serialus apie mažų miestelių gyvenimą ir paslaptis. Knyga gerai parašyta, siužetas neblogai sunarpliotas ir iki pat pabaigos išlieka nemažas įtariamųjų skaičius. Man taip ir nepavyko atspėti kas yra kas, nes pasakojimas pilnas nutylėjimų, o atsakymai pateikiami mažomis porcijomis, Labai patiko tai, kad į žmogžudystės tyrimą įsitraukia ne vien tik detektyvas. Tuomet tie patys įvykiai nušviečiami vis per kitokią prizmę. Kiekvienas priima tuos pačius dalykus skirtingai, plius pridėkime patirtus išgyvenimus iš praeities, taip gaunama daugialypė, įvairiapusė ir gaunama įvairiaspalvė istorija.

Erika yra biografinių knygų rašytoja. Po tėvų netikėtos mirties ji priversta sugrįžti į vaikystės namus tvarkyti reikalų susijusių su namu, kuriuose ji ir jos jaunesnė sesuo Ana užaugo. Tačiau jos sugrįžimą pažymi netikėtas visą miestelį sukrečiantis įvykis. Jos artima vaikystėj draugė atrandama negyva. Jos mirtis yra tokia netikėta ir nesuvokiama visiems. Tačiau kartais, kad suprasti kodėl, reikia pažvelgti atgal į tolimą praeitį. Jos kūnas randamas ledu pasidengusioje vonioje ir apšerkšnijęs. Ji atrodė tarytum tikra sniego karalienė - pamėlusi, su šerkšnu ant blakstienų, romi ir negrįžtamai pasinėrusi į nebūtį. Erika yra viena iš tų, kurie aptinka jos negyvybingą kūną. Pamatytas vaizdas iškelia daugybę klausimų ir sužadina smalsumą. Noras atrasti atsakymus tampa lyg apsėdimu. Ji pasiryžta viską sužinoti ką slepia Alekses praeitis ir parašyti apie ją knygą. Ji kartu su vietiniu detektyvu Patriku atkapsto neįtikėtinų ir šokiruojančių dalykų, kurie buvo palaidoti po praeities dulkėmis.

Tai pirmoji knyga serijoje apie Švedijos miestelio Fjelbaką gyvenimą. Jame vos 1000-tis gyventojų, bet miestelis savyje slepia skaudžias ir slegiančias paslaptis. Aš su dideliu malonumu perskaičiau šią knygą. Patiko rašymo stilius, pateikimas ir istorijos įvykių rutuliojimas. Labai vertinu autorės sumanymą informaciją pateikti kąsneliais. Ramus, ne per painus ir lengvai sekamas, tačiau ne lengvai nuspėjamas, siužetas. Ši knyga - tiesiog vakaro malonumas.


Vertinimas: 4/5
Leidėjas: Tyto alba
Metai: 2011
Apimtis: 364  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą