"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. lapkričio 15 d., antradienis

Andrea Camilleri "Kelionė į Tindarį"

"Išgalvotame Italijos miestelyje Vigatoje kunkuliuoja neišgalvotas slaptas gyvenimas, savo planus rezga ir įgyvendina Sicilijos mafijos klanai ir prisidengdami tarpusavio karais mėgina maustyti policijos komisarą Salvą Montalbaną. Tačiau šis jau neblogai perkandęs jų veiksmų logiką: jei ir žengia jų pastūmėtas vieną žingsnelį, tuoj perpranta klastą. Pats komisaras veikia remdamasis ne vien logika bei įkalčiais, bet ir savo uosle, nuojauta, įsiklausydamas, tarsi tiesa turėtų iškilti iš vidaus – kaip įžvalga. Kai viskas darosi pernelyg painu ir detalių kratinys nebeleidžia regėti visumos vaizdo, kur link viskas krypsta, Montalbanas, be ištikimos savo policininkų komandos, turi du niekam nežinomus padėjėjus – jūrą, greta kurios gyvena ir kurios ošimas padeda nurimti, ir alyvmedį, kurio šakų raizginys neretai išnarplioja jo minčių raizginį ir padeda įminti mįsles.
Šįsyk keliaudami į Tindarį dingsta du senukai – užsisklendę, nekalbūs, atžarūs. Regis, jiems pradanginti nėra jokių motyvų. Ir kone tuo pat metu nužudomas jų kaimynas Nenė Sanfilipas. Ar šie įvykiai susiję? Kur galėjo prapulti senukai? Su kuo bendravo? Ką veikdavo? Gerai supinta intriga įsuka į veiksmo sūkurį. Viena po kitos ant nusikaltimų tyrimo gijos veriamos detalės nuveda prie žymių ir iš pažiūros garbingų piliečių, kuriuos tamsios aistros privertė išduoti žmoniškumą ir savo pašaukimą."


Vėl pasinėriau į itališką kriminalinį pasaulį. Kur viskas užklota mistikos migla, kur negeri vyrukai rezgia savo planus ir kur visą tai bando išsiaiškinti irzlus ir sarkastiškas, bet niekada nesenstantis detektyvas Salvo Montalbano. Kaip visą laiką komisaras įžvalgus, logiškas, turi gerą uoslę ir nuojautą, kurie neleidžia jam apsirikti.
Ir šį kartą su pasimėgavimu skaičiau. Gera kriminalinė istorija pagardinta sarkazmo ir juokeliais ir gausiai prisodrinta mistikos ir nežinomybės. Kuo toliau, tuo labiau man patinka skaityti apie mažo išgalvoto Italijos miestelio kriminalinio pasaulio užkulisius ir nedidele operatyvine detektyvų grupę, kuri tai narplioja, kurie gyvena savo gyvenimus ir lipdo savo likimus iš gabalėlių.
Tai penktoji knyga šioje serijoje, tik šį kartą viskas daug mistiškiau, daug daugiau paslapčių ir nežinomybės.

Jaunas mergišius randamas nužudytas priešais savo namus. Taip pat mistiškai dingsta pagyvenusi pora po ekskursijos į senąją ir istorinę Tindario dalį. Iš pradžių inspektorius nemato nieko kas sietų šias abi bylas ir tyrimai abiejų bylų teka įprasta vaga kol neaptinkamas tas faktas, kad visos trys aukos gyveno tame pačiame daugiabutyje. Salvo pradeda "kapstyti" giliau ir aptinka sąsajas su negailestinga ir žiauria Sicilijos mafiją. O dar labiau jis nustemba kai susilaukia pakvietimo apsilankyti vieno iš mafijos bosų namuose. Prie viso to dar jo geras draugas praneša jam, kad jis žada tuoktis. Salvo apninka niūrios mintys apie tai, kad jis gali netikti draugo, o taip pat komandą netektų gero detektyvo.

Labai gerai ir sumaniai parašytas romanas. Intriguojančios paslaptys perpintos su geru humoru ir lengvu sarkazmu, o viskas pagardinta nuostabia itališka virtuve. Šioje knygoje irgi neapsieinama be gurmaniškų patiekalų ir kvapų aprašymų.
Žinoma, politikos ir labai tamsių paslapčių irgi pakanka. Tai nėra lengvas ir paviršutiniškas romanas. Ne viskas slypi paviršiuje, autorius palieka vietos ir vaizduotei, bei skaitytojo spėlionėms ir pamąstymams.
Gražus ir šmaikštus stilius, turtinga kalba - tikras skaitymo malonumas. Nenusivyliau šia knyga ir tikrai žadu toliau skaityti šios serijos tesinius.


Vertinimas: 4/5
Leidėjas: Baltos lankos
Metai: 2011
Apimtis: 296

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą