"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2011 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis

Kathy Reichs "Deadly Decisions" (Mirtini sprendinai)

"Violence is escalating, and spilling onto the streets of Montreal. A nine-year-old girl is killed in crossfire on her way to ballet class. The body of a teenager killed in North Carolina is found hundreds of miles away. Forensic anthropologist Dr Temperance Brennan has to pick up the pieces: she knows she shouldn't let emotion get in the way, but when nin-year-old Emily's body is wheeled into the morgue she cannot help but react. An exhumation uncovers the bones of another inocent in a clandestine grave close to a biker gang headquarters. With her boss in hospital and sparring partner Detective Andrew Ryan mysteriously unavailable, Tempe alone begins a perilous investigation into the lawless underworld of organised crime.."


Trečioji knyga iš knygų serijos apie daktarę Temperance Brennan.
Šioje dalyje kiek mažiau patologo anatomo darbo subtilybių, lavonų išvaizdos ir jį supančių kvapų aprašymų. Šį kartą Tempe stoja į kovą su baikerių gaujomis.

Nužudoma 9-erių metų mergaitė per susišaudymą. Ji tiesiog ėjo į savo baleto užsiėmimus, kai buvo pakirsta kulkos. Nėra lengva tirti nusikaltimus, kuriuose žūva vaikai, o dar yra sunkiau atlikti skrodimą. Sukrėsta šios mažos mergaitės mirties, daktarė Brennan pasiryžta kovoti su šiais organizuotais nusikaltėliais, o ne slėptis laboratorijos šešėlyje.
Tyrimui tik įsibėgėjus randami dar keli jau suirę lavonai, tarp jų ir dalinis paauglės skeletas. Kuris iškelia dar daugiau klausimų - ar kūnas buvo sukapotas į dalis, o gal laukiniai gyvūnai ji išdraskė, kaip ir kur žuvo ši jauna mergina ir kam ji šitaip trukdė gyventi? Neužilgo atrandami ir dingę kaulai už tūkstančio mylių nuo pirmųjų. Iškyla klausimas ar tikrai tai gaujos darbas, o gal tai padarė žmogus, kurio iš pirmo žvilgsnio net neįtarsi.
Įsisukusi į šių įvykių verpetą Tempe niekaip negali išmesti iš galvos detektyvo Ryan. Tarp jų ką tik susiklostė tokie aistringi santykiai, o jis mistiškai dingsta, neskambina ir nesirodo. Jos bosas atsiduria ligoninėje ir jai tenka vienui vienai narplioti šiuos nusikaltimus.

Knyga įtraukė ir prikaustė. Suskaičiau ją per porą vakarų. Tiesiog nuolatos buvau apimta smalsumo kas, kodėl, kaip, už ką... Žudiko taip ir neatspėjau ir paskutiniai puslapiai man buvo tikras netikėtumas. Pats pasakojimas nuolatos klaidina, dažnai pasisuka visiškai priešinga vaga. Įtampos netrūko, o ir paslapčių buvo per akis. Bet štai gaujų nusikaltimų organizavimo subtilybės manęs nei domino, nei sudomino. Taip pat daug mažiau šlykščių ir baisių vaizdų aprašymų, nuo kurių oda šiurpdavo.
Lyginant su pirmom dviem, ši knyga daug silpnesnė tiek siužete, tiek sukuriamoje atmosferoje, t.y. nedarė tokio poveikio kaip pirmosios.

Skaitant man kažkodėl norėjosi lyginti su serialu "Kaulai", nors knygos ir serialas tai dvi skirtingos operos ir tarpusavyje nieko bendrą neturi. Net ir pagrindinė veikėja nėra panaši, apart kelių bendrų savybių - atkaklumas, racionalumas, landumas.
Vis tik yra vienas dalykas, kuris vienija visas tris knygas, kad jas skaitant niekada nekyla noras užkandžiauti arba mėgautis karšta arbata.


Vertinimas: 4/5
Leidėjas: Arrow Books Ltd.
Metai: 2001
Apimtis: 416

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą