"A book must be the axe for the frozen sea inside us"

Franz Kafka



2012 m. rugpjūčio 16 d., ketvirtadienis

Tess Gerritsen "John Doe" (Neatpažintas)

Visiems gerai pažįstama Rizzoli ir Isles knygų seriją, dar kitaip vadinama "Chirurgo" serija. Taip pat jau kelintas sezonas televizijos ekranuose pasirodo ir serialas tuo pačiu pavadinimu. Ši knygelė - tai nedidelis apsakymas paremtas serialo motyvais. Tai ne pirmasis autorės apsakymas atspindintis serialo eigą. Dažniausiai jie būna elektroninio pavidalo ir platinami nemokamai. Knygų serija nuo pačio serialo labai skiriasi. Netgi pagrindinių personažų portretai ne tokie. Bet tiek viename, tiek kitame gali rasti savo žavesio.Tačiau man asmeniškai vis tik knygos daug geresnės nei jų ekranizacija. 
Tai labai trumpas apsakymas, lyg trumpa vienos serijos versija. Man patiko. Be visokių išvedžiojimų, apibūdinimų ir aprašymų, bet su visais nežinomaisiais ir intriga. Galbūt šiek tiek sausokas. Tačiau įtraukė ir skaitėsi labai greitai. Kaip sakoma šio apsakymo teužtenka trumpai valandžiukei. 

Tai turėjo būti įsimintinas vakaras daktarei Maurai Ails. Ji mėgavosi šauniu priėmimu Nacionaliniame Muziejuje. O dar tas gražiai atrodantis vyrukas. Gerai ir skoningai apsirengęs, mandagus, malonus ir įdomus. Tačiau ryte jos gyvenimas apvirsta aukštyn kojom. Ji pabunda pagiriota, su skaudančia galva ir pamirštu laiku. Kiek besistengtų, tačiau niekaip negali prisiminti kaip ir kada sugrįžo namo, kodėl ji užmigo ant sofos vietoj to, kad nusigautų iki miegamojo ir kodėl trūksta vieno jos batelio. Paskutinis to vakaro prisiminimas buvo pažintis su paslaptinguoju gražuoliu, o visa kita juoda... nieko. Tačiau ne už ilgo pradeda aiškėti pamirštieji dalykai. Nepažįstamasis randamas žiauriai nužudytas ir Maura tampa pagrindine įtariamąja. Nors Rizzoli ir nelaiko savo draugės žmogžude, tačiau visi įkalčiai kalba priešingai. Po detalaus ir smulkaus tyrimo paaiškėja, kad nepažįstamasis visai nėra atsitiktinė auka, o jo praeitis labai tamsi. Ir nemažas pulkelis moterų , kurios linkėjo jam mirties ir kaltino sugriovus joms gyvenimą.

Siužetas nepainus, lengvai sekamas, bet ir nevisai nuspėjamas. Tekstas paprastas, gal kiek per paprastas lyginant su kitomis šios autorės knygomis. Tačiau visai smagiai skaitėsi. Pagal šį apsakymą tikrai šauni serija išeitų, jei jau nebuvo sukurta, bet kažkaip man nepavyksta panašios atgaminti, nors ir visas mačiau.


Vertinimas: 3,5/5
Leidėjas: Ballantine Books
Metai: 2012
Apimtis: 42

1 komentaras: